Илияна Йотова: Европа ще преосмисли политиката си за решаване на бежанската криза

Европа ще преосмисли политиката си за решаване на бежанската криза, тъй като Турция вече не е стабилният партньор, който беше преди. Това каза пред „Фокус“ евродепутатът от ПЕС/БСП Илияна Йотова. По думите й Европа е направила грешка, залагайки решението на сериозен проблем като бежанската криза на държава, която - оказва се - не е никак стабилна.

„Турция е много необходим съюзник на Германия, тъй като Ангела Меркел, след като покани стотици хиляди бежанци на Стария континент, заложи твърде много на турската страна, за да спре потока и да бъде бариера на пътя на бежанците към Европа. Очевидно е, че след събитията в Турция тази нейна позиция се отдалечава. Като че ли с желанието за връщане на смъртното наказание и чистката, която провежда президентът Ердоган, Турция няма как да претендира за отпадане на условията за визи за гражданите й“, обясни Илияна Йотова.

Тя добави, че с идеите за връщане на смъртното наказание в южната ни съседка държавният глава Ердоган успява категорично да затвори вратите към членството на Турция в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика