Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Гьокче: 10 000 са замесени в опита за преврат

“Около 10 000 са замесените в опита за преврат в Турция.” Това каза турският посланик у нас н. пр. Сюлейман Гьокче пред БНТ.

Посланик Гьокче каза, че това е било нещо много сериозно, но не е организирано в Генералния щаб, а бе един класически пуч. “Има слухове за втори преврат, но не мисля, че това е възможно. Винаги съществува риск, а някои хора липсват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да залови или убие президента. И в други въоръжени части има липси”, каза още Гьокче.

На въпрос дали вижда провал в разузнаването за предотвратяването на преврата, Гьокче заяви, че от информацията с която той разполага-провал няма. “Разузнаването е било на място, защото само 5 или 6 часа преди самия преврат е започнал този заговор. Генералният щаб изпрати предупреждения към всички участници за предотвратяването на този метеж, и всички тези съобщения бяха прихванати”, уточни още той.

Попитан за големия списък с арестувани, посланикът на Турция заяви, че властите не са били подготвени или информирани за това.

“Последваха разпити в следващите 24 до 48 часа и всичко се разплете и се стигнаха до арести. Министерството на финансите е замесено, част от съдебната система, от администрацията също са замесени. Тревожното в случая е ,че това бе един опит, насочен срещу конституционния ред в страната. Бяха се подготвили да превземат страната. Не говорим за група авантюристи, които носят униформи. Смятам, че една пета бяха арестувани, някои от тях бяха пуснати на свобода, но това ще бъде един дълъг процес от разпити и съдебни дела. Трябва да бъдем много внимателни и предпазливи”, каза още той.

На въпрос колко още ще бъдат арестувани посланикът каза, че не е важна цифрата, а какво стои зад това, какво ще бъде развитието.

Това, което до момента се знае, че това е бил опит за преврат на Гюлен. Според Гьокче никой не знае каква е била тази група с точност. “Това е криминално деяние, но твърдо е свързано с групата на Гюлен и е терористичен акт”, категоричен бе турският посланик.