Лекари спряха влак, за да спасят жена, ухапана от змия

Турция е залята от десетки хиляди афганистански мигранти

Близо 20 задържани фенове преди началото на дербито Левски-ЦСКА

Искаме си островите от Румъния Депутатът от ВМРО Александър Сабанов твърди, че така страната ни ще увеличи и територията си

Изнасяме мебели за Китай Общият експорт за миналата година надхвърля 335 милиона евро

Валери Симеонов: Законът не се спазва, това е двуличие, пуши се навсякъде

Жена почина в болница, защото не успя да доплати сърдечна клапа

Десет инспектори обвинени за подкупи Един от задържаните е съпруг на спец­прокурорка, но не е имало теч на информация

Караянчева: В парламента се допускат лица, чието облекло отговаря на авторитета на институцията

Зам.-министър Стефан Балабанов: Законът за футболното хулиганство влиза в парламента до 2 месеца

Променят такса сградна инсталация

Трима арестувани за екшън на паркинга пред „Макдоналдс“ в Търново Оперативен дежурен изгонен от служба, защото не обърнал внимание на сигнал от тел.112

Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Храмът на свещената змия край Сърница е сечен преди 10 000 години

Змийските фигури в скалите край село Сърница в община Минерални бани са сечени в 8-то хилядолетие пред Христа, тоест преди 100 века. Това заяви днес проф. Ана Радунчева, един от най-големите специалисти по праистория у нас. Вече 60 години тя прави проучвания, има многобройни публикации в България и чужбина, включително в реномирани научни издания.

Според проф. Радунчева змийското светилище край Сърница е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекса, пръснати в Родопите. Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения – женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, Испания, и въобще по цялото Средиземноморие.

“Хората, създали този култов комплекс край Сърница, принадлежат към високоразвито общество, изчезнало някъде около 4-тото хилядолетие преди Христа”, смята проф. Радунчева. Тя обясни, че през 2000 години небесната сфера се променя и създателите на “Змийския град” са последвали звездите. “Така през определен период те се преселват. Идват от Мала Азия, после, след 2 хилядолетия, отново мигрират на юг, през Гърция към Египет и отново към Мала Азия”.

Според теорията на проф. Радунчева след тях тези територии са населявани от траките, които използват някои от заварените светилища, но не всички. Според известната археоложка няма съмнение, че фигурите в скалите над Сърница са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Змийските фигури образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. “Обществото на тези хора е било дуално – имало е нещо като светска власт, но и религиозна. Водещо е било духовното начало, вярванията. С други думи – жреците. Изсечените в скалата стъпала не водят наникъде. Те водят към небето. На върха им са заставали жреците”, обясни Радунчева.

Според нея по-подробни данни и задълбочени изводи за скалното змийско светилище могат да се направят наесен, когато окапят листата на дърветата и има по-голяма видимост към скалите, както и след съответни проучвания в подножието им. Сега змийските фигури са видими само от въздуха, а снимките на скалния комплекс бяха направени с дрон в началото на юни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.