Фентъзи мелодрама с лесбийки и върколаци Бразилски фестивален хит стана мейнстрийм сензация

Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Лондон не иска да плаща сметката за Брекзит Една трета от британците предпочитат Борис Джонсън пред Тереза Мей

Земетресение от 5,9 по Рихер в Иран Близо 130 души са пострадали

Израел спасява „Бели каски“ Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Борисов с цветя пред паметника на Пети полк в Шумен "Епохата на войните трябва да остане в миналото", каза премиерът

Храмът на свещената змия край Сърница е сечен преди 10 000 години

Змийските фигури в скалите край село Сърница в община Минерални бани са сечени в 8-то хилядолетие пред Христа, тоест преди 100 века. Това заяви днес проф. Ана Радунчева, един от най-големите специалисти по праистория у нас. Вече 60 години тя прави проучвания, има многобройни публикации в България и чужбина, включително в реномирани научни издания.

Според проф. Радунчева змийското светилище край Сърница е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекса, пръснати в Родопите. Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения – женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, Испания, и въобще по цялото Средиземноморие.

“Хората, създали този култов комплекс край Сърница, принадлежат към високоразвито общество, изчезнало някъде около 4-тото хилядолетие преди Христа”, смята проф. Радунчева. Тя обясни, че през 2000 години небесната сфера се променя и създателите на “Змийския град” са последвали звездите. “Така през определен период те се преселват. Идват от Мала Азия, после, след 2 хилядолетия, отново мигрират на юг, през Гърция към Египет и отново към Мала Азия”.

Според теорията на проф. Радунчева след тях тези територии са населявани от траките, които използват някои от заварените светилища, но не всички. Според известната археоложка няма съмнение, че фигурите в скалите над Сърница са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Змийските фигури образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. “Обществото на тези хора е било дуално – имало е нещо като светска власт, но и религиозна. Водещо е било духовното начало, вярванията. С други думи – жреците. Изсечените в скалата стъпала не водят наникъде. Те водят към небето. На върха им са заставали жреците”, обясни Радунчева.

Според нея по-подробни данни и задълбочени изводи за скалното змийско светилище могат да се направят наесен, когато окапят листата на дърветата и има по-голяма видимост към скалите, както и след съответни проучвания в подножието им. Сега змийските фигури са видими само от въздуха, а снимките на скалния комплекс бяха направени с дрон в началото на юни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.