Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Причудливи скулптури превърнаха местността Ксилифор в Търново в приказен парк

Атрактивни скулптури превърнаха местността Ксилифор край Велико Търново в приказен парк.

12 нови творби от дърво, камък и метал красят крайградската зона, намираща се само на 2 километра от старата столица. Част от приказния парк са вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, кола от Бедрок, златна рибка и др. Компания им правят ято от патици и няколко костенурки, които обитават малкото езеро в парка и територията около него.

Творбите са дело на група студенти, които работиха близо месец сред природата край Велико Търново. Художественият пленер „Паркова скулптура и функция“ се проведе за поредна година, а организатори са Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Туристическо дружество „Трапезица -1902“. Община Велико Търново подкрепи проекта, като осигури финансиране по програма „Изкуство и култура“.

Освен атракции, младите хора от създават пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Дървото е основният материал за работа, а помощни средства са камъкът и металът. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия. Техен ръководител бе проф. Стефан Лютаков от катедра „Скулптура“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Студентският пленер „Паркова скулптура и функция“ се провежда от 2011 г. насам, като в тазгодишното издание за първи път бе организирана работилница за деца и ученици.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.