Кожни проблеми вместо бронзов тен? Как да се предпазите?

В разгара на летния сезон зачестяват оплакванията от кожни заболявания, причинени в резултат на продължително излагане на слънце.

Производството на меланин започва буквално в първите часове след излагане на слънчевите лъчи. В мига, в който се покажете на открито, кожата вече „отчита”, че е изложена на ултравиолетова радиация. Меланинът защитава клетките на епидермиса срещу вредата от UV-лъчите, но това не означава, че можете да икономисвате от плажното масло, дори и да се радвате на кожа с маслинен тен. Ултравиолетовите лъчи могат да променят ДНК на клетките, ускоряват дегенеративните изменения, нарушават синтеза на колаген.

За красив и дълготраен летен загар

Всяко излагане на слънце за повече от половин час увеличава риска от фотодерматит, особено ако е в часовете между 11 и 14 ч. Фотодерматитът е резултат от свръхреакция на кожата към ултравиолетовите лъчи като симптомите могат да са от зачервяване и парене до силен сърбеж и поява на мехурчета. При подобни проблеми е задължително предпазването със слънцезащитен лосион, дрехи, очила и шапка.

Пристрастяването към слънчевите бани неминуемо води до нежелани физически промени като бръчки, лунички, пигментни петна, изсушаване. За да си спестите тези ваканционни „екстри”, е важно да следвате някои стъпки преди и по време на плажа.

За да се постигне възможно най-добрият, равномерен тен, трябва да ексфолирате кожата си преди излагане на слънце. Това премахва мъртвите клетки, с което подобрява вида, и отпушва порите от натрупаните замърсявания (прах, пот, мастна секреция). Предотвратява и появата на акне, което често ни изненадва неприятно след седмица-две слънчеви бани. Колкото по-малко натрупване на мъртви клетки има, толкова по-дълготраен ще бъде летният загар. А след края на ваканцията кожата ще изсветлява също така по-равномерно.

Противно на вярванията на много ентусиасти на почерняването, можете да се радвате на шоколадов загар дори и при редовна употреба на слънцезащитен крем. Какво е важно да знаете? За правилна защита на кожата е важен не само слънцезащитният фактор, който ще предпочетете, а и продължителността на излагане на слънце. И високият фактор няма да ви предпази от изгаряне, ако сте го нанесли само веднъж за целия ден, тъй като за два часа молекулите на крема се разпадат и защитата отслабва. Слънцезащитният лосион с фактор 30 дава 97% защита, а с фактор 50 – 98%, но само ако се нанася на всеки 2 часа и то в достатъчно количество. Дерматолозите препоръчват дозата крем да е 2мл/2 см (т.е половин чаена лъжичка за цялото лице например). Не забравяйте, че трябва да го нанесете 15 до 30 минути, преди излагане на слънце, и да повтаряте след всяко влизане във водата. Колкото по-редовно го използвате, толкова по-малко щети ще причинят ултравиолетовите лъчи на кожата ви.

Въпреки желанието си по-бързо да постигнете красив загар, не прекалявайте с престоя на плажа. Най-добре е да „събирате” слънчевите лъчи постепенно, на малки дози. Половин до един час през първия ден ще позволи на тялото да произведе достатъчно меланин за следващата ви слънчева баня. След плажа е задължителна употребата на хидратантен крем. Силно дехидратираната кожа се нуждае обаче и от допълнителни грижи. Освен крема или серума, може да се нанесе масло от жожоба или др., което да задържи влагата в нея.

Хомеопатия помага при изгаряне и хиперпигментация

Хомеопатията е един от най-безопасните начини за оказване на първа помощ при слънчево изгаряне. Тя лекува много ефективно и остри състояния, и хронични кожни проблеми като поява на пигментни петна.

Усещането за парене на кожата е един от първите симптоми, при който трябва да се реагира възможно най-бързо, за да се предотврати задълбочаване на проблема. Зачервяването на кожата може впоследствие да доведе до поява на пигментни петна, които да останат продължително време, и дори да избледнеят да се появят отново на следващата година.

За лечение на слънчево изгаряне с ярко зачервена кожа е много популярен хомеопатичният препарат Беладона D6. Препоръчва се при остри състояния да се приема на 30-60 минути по 1 доза (10 глобули), до 6 пъти дневно. След настъпване на подобрение намалете до 3-4 пъти по 1 доза.

Ако изгарянето е по-леко – с розова кожа и усещане за парене, ще ви помогне друго хомеопатично лекарство Апис мелифика D6. Приема се по същата схема. Тези монопрепарати могат да се комбинират с Шуслерови соли за още по-добро въздействие. За любителите на слънцето е добре да знаят комбинацията соли при изгаряне – №3 и №8, по 1 таблетка от всяка сол през 15 минути за възрастни и на 30 минути за деца. При подобрение – по 3-5 таблетки от всяка сол дневно до пълно възстановяване.

Има много комбинации от Шуслерови соли, които могат да помогнат при различни проблемни за кожата ситуации. При склонност към поява на пигментни петна при излагане на слънце се нуждаете от комбинация соли №4, №6 и №10. Добре е да започнете ежедневен прием на 3 таблетки от всяка, като подготовка на кожата, още преди да заминете на почивка. Ако сте пропуснали профилактиката и са нужни спешни мерки за изравяване на тена, вземайте по 5 таблетки от всяка сол дневно за 3-6 месеца. Сол №6 помага при неправилно почерняване, както и при поява на старчески петна или хиперпигментация по време на бременност. Сoл №4 осигурява доброто хранене на кожата, а №10 активизира изхвърлянето на вредни вещества от кожата. Помага и при слънчева алергия – натрупване на токсини в кожата, които се активират от слънцето.

Появата на акне след излагане на слънце е друга защитна реакция на организма – да стимулира омазняването, след като кожата е била силно дехидратирана от слънцето. Отново ще са ви полезни соли №1, 8 и 11 като към тях трябва да се добави и сол №9. А за свежа, хидратирана кожа и за предпазване от ранна поява на бръчки помагат солите с номера 1, 8 и 11 - по 3 таблетки от всяка за дълъг период от време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве