Бирата налива 341 милиона лева в държавния бюджет

„Консумираната бира в страната е 73.5 литра на глава от населението, което ни изстрелва доста напред в Европа, но още доста има да настигаме държави като Чехия и Германия. Всички тези числа имат и пряка полза за България.

Пивоварството пълни държавния бюджет с 341 милиона лева. Това са приходите на държавата от акциз и ДДС", обяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

„Историята на пивоварството в България е доста интересна. Има доказателства, че в България производството на пиво датира още от времето на неолита. Днес отбелязваме 135 г. от началото на пивоварната индустрия в България и смея да твърдя, че ние не отстъпваме по нищо от пивоварите в Европа. Навръх патронния ни празник Илинден се навършват и 60 години пивоварна наука, както и 25 години от създаването на Съюза на пивоварите в България“, разказа председателят на съюза Владимир Иванов, цитиран от economic.bg.

За 22 години компаниите от съюза са инвестирали около 1 милиард и 130 милиона лева. По-голямата част от инвестициите е имала за цел подобрението и изграждането на бази, сдобиване с нова техника, съоръжения и дейности за опазване на околната среда, обяви изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова.

Пряко заетите хора в бранша са 2400 души. Индиректно заетите пък са 7800, а работните места в услугите, търговията и туризма, свързани с пивоварството са 26 200.

Най-силните години за индустрията са били 2012-а и 2013-а. През 2014 година се наблюдава лек спад, а през изминалата и в началото на тази година тенденцията отново е ръст.

"Днес за първи път можем да кажем, че има лек спад в търсенето на пластмасови бутилки, което е положително както за нас, така и за околната страна. Класиката в жанра – стъклото, отчита ръст, но най-напред излизат кеновете. Забелязва се покачване на потреблението на бира в ресторантите“, обяви още Радомирова.

По думите ѝ градовете, в които се употребява най-много пиво, са Русе, следван от Монтана, Плевен и Бургас.

Очаквано мъжете водят повече от два пъти над нежния пол в консумацията на бира. Работи се усилено с младежите под 18 годишна възраст в информирането им за неблагоприятните последствия от употребата на алкохола.

Специалният гост на срещата на пивоварите бе Пиер-Оливър Бержерон, председател на Съюза на пивоварите в Европа. Той сподели, че очаква голям ръст в продажбите на бира на българския пазар през следващите години.

Г-н Бержерон цитира проведено проучване сред 10 000 граждани на 7 европейски страни. Резултатите от него показват, че мнозинството има желание да бъде информирано за хранителната стойност и съставките, с които се произвежда бирата. Той заяви, че искането на потребителите ще бъде уважено и много скоро върху опаковката на напитките ще се появи нужната информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес