Необичаен случай на заразяване със Зика в САЩ

Необичаен случай на заразяване със зика в САЩ. Експерти се опитват да разберат как американец се е заразил с болестта, след като се е грижил за умиращ от вируса по-възрастен мъж, пише “Би Би Си”.

Досега се смяташе, че смъртоносният вирус може да се предаде чрез комари, по полов път или чрез предаване в утробата на майката на дете.

Американец от Юта не попада в нито един от тези рискови фактори.

Американските власти казват, че следят внимателно ситуацията и правят повече тестове.

Те подчертават, че възможността за разпространение на болестта от един човек на друг без сексуален контакт е малко вероятна.

Гари Едуардс, директор на Здравното министерство в Солт Лейк каза, че заразеният мъж е семеен приятел на починалия от зика по-възрастен мъж.

“Знаем, че пациентът е имал контакт с починалия, в периода, когато той е бил в тежко състояние”. “Все още разследваме точния характер на този контакт”, допълва Гари Едуардс от Здравното министерство.

“Новият случай на зараза със зика в Юта e изненада за нас, която доказва, че все още има какво да научим за болестта”, казват експерти.

Разследващите планират да подложат на тестове местните комари, за да се установи дали има вероятност те да разпространяват опасния вирус.

“За щастие, пациентът се възстанови бързо, и от това, което наблюдаваме при повече от 1300 свързани с пътуване случаи на Зика, в континенталната част на САЩ и Хавай, разпространението от един човек на друг не по сексуален път, не изглежда тенденция“, казва Стейпълс.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.