СДС иска онлайн гласуване за кандидат-президент на РБ

Лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски иска за всички кандидат-президентски кандидатури на Реформаторския блок (РБ) да има възможност да се гласува онлайн.

Това заяви той преди заседанието на Изпълнителния съвет на РБ, където се очаква да бъдат издигнати конкретни номинации.

Лукарски припомни, че от блока винаги са се застъпвали за идеята за електронно гласуване и винаги са претендирали хората, които гласуват по електронен път, са техни гласоподаватели. Според него така ще включат и политически активните хора извън страната.

По думите му имало достатъчно време за организиране на подобно интернет гласуване. Лукарски подчерта, че от СДС няма да издигат кандидат, включително и граждански, както и че ще подкрепят именно такъв, който е с граждански профил. Той обаче добави, че днес едва ли ще стане ясно какви са номинациите, тъй като бил даден един по-дълъг срок до края на месеца.

Обявеният от реформаторите срок за издигане на кандидат беше 20 юли.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък уточни, че от тяхната партия няма да имат номинация. За номинираните от Гражданския съвет на РБ - Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, той коментира, че много би се радвал, за който и да било от двамата да получат широка гражданска подкрепа в рамките на блока.

„Ние ясно казахме, че целта трябва да бъде БСП да няма кандидат на балотаж. Това изисква повече подкрепа от РБ, изисква сериозно гражданско движение, граждански авторитети, извън нашите сравнително тесни рамки, така че дали Гроздан, дали Трайчо, дали друг граждански кандидат в момента, в който ангажира подобна енергия зад себе си, ние веднага бихме го подкрепили и подложили на обсъждане”, уточни Кънев.

Съпредседателят на РБ от ДБГ Найден Зеленогорски пък заяви, че са разговаряли с трима-четирима интелектуалци и се надяват скоро да имат номинация.

След края на заседанието Зеленогорски коментира, че предложението на СДС за онлайн гласуване е рисково и трябвало повече време. Лукарски пък обаче е на мнение, че времето било достатъчно, за да се реализира идеята.

Не станаха ясни и конкретни имена на кандидати за президентска двойка. По думите на Зеленогорски нито една номинация не е била внесена официално днес.

„Ще направим всичко възможно до края на месеца и началото на август да имаме единна кандидатура. Ние от ДБГ настояваме тази единна кандидатура да бъде издигната възможно най-рано, за да имаме достатъчно време да я направим популярна с визията си за президентската институция в България”, подчерта Зеленогорски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика