1 конска сила за 1 кг тегло

Време беше Aston Martin да се върне в играта и да прелети с бясно темпо край съперници като Ferrari и Lamborghini. Точно това се стяга да направи култовият британски производител на бързи коли. За целта основният доставчик на служебни автомобили на Джеймс Бонд се ориентира към супертехнологиите във "Формула 1" и партньорство с един от водещите отбори Red Bull. С най-висшата състезателна техника и конструкторския гений на Ейдриън Нюи съвсем скоро на пътя трябва да излезе безподобната машина с кодово название AM-RB 001.

Съвместната разработка на Aston Martin и Red Bull бе анонсирана като най-добрата и най-бързата кола за масовите пътища. Тя ще бъде произведена в малка серия от максимум 150 екземпляра, цената на един брой ще бъде мининум 4,3 милиона евро. Срещу тези пари купувачът получава (почти) истински болид за каране по улиците с две места в аеродинамичното купе. Конкретни технически данни засега липсват, но Ейдриън Нюи говори за уникален баланс от 1 конска сила за 1 кг тегло. По предварителни информации AM-RB 001 ще тежи само 1000 кг заради употребата на леки и високоякостни материали като карбон и магнезий, а мощността на задвижващата система ще възлиза най-малко на 1000 конски сили, като по-вероятно е да бъде към 1200 конски сили. Двигателят ще превъзхожда по размери и ресурс моторите във "Формула 1", очаква се да бъде изцяло нов атмосферен V12 с хибриден пакет. Максималната скорост ще превишава значително 350 км/ч.

С цената си от минимум 4,3 млн. евро AM-RB 001 също излиза на водеща позиция в категорията на т.нар. хиперколи. Новото Bugatti Chiron (1500 конски сили) струва от 2,9 млн. евро нагоре, до 2 милиона евро се продават автомобилите на екзотични марки като Hennessey, Pagani, Zenvo и Koenigsegg, едно LaFerrari (943 конски сили) излиза под 1 милион евро, а досегашните топмодели на Aston Martin като One-77 и Vulcan не преминават границата от 2 милиона евро. Новият AM-RB 001 обаче обещава да бъде нещо много специално и се афишира като "най-зрелищната спортна кола". Каросерията е ниска и обтекаема като куршум с многобройни аеродинамични компоненти, крила, прорези и дифузьори, каквито само дизайнерският корифей Ейдриън Нюи може да изобрети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика