Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Шумен ще събира разделно опасни отпадъци

За първи път у нас стари лекарства, бои, лакове и други опасни продукти от бита ще се събират разделно в 22 общини. Сред тях е Шумен. Това ще стане по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той предвижда на територията на града да бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасните отпадъци. Със специално оборудвани коли ще се обслужват и съседни общини. Пилотната схема ще обхване 360 000 жители в страната.

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му по строителство и екология инж. Боян Тодоров посетиха Швейцария миналата седмица. Там един от вариантите за освобождаване от непотребните рискови продукти е да бъдат занесени в търговската мрежа. В шопингцентър “Цугерланд” например, старите лекарства се приемат в аптеката, а ненужните бои, лакове, препарати и други – в магазин на веригата “Микро”. Около 20-30% от тези стоки не са купени от нея, но се приемат за обезвреждане. Веригата има договор с общината и получава около 2500 швейцарски франка годишно за тази дейност.

Според кмета на Шумен Любомир Христов, най-приложима е идеята за създаване на мобилни пунктове, разположени до големи търговски обекти. Общината ще влезе в контакт и с търговските вериги за приемане на стари лекарства и препарати.

Другият вариант е отпадъците да бъдат занесени в някой от специализираните центровете. Те приличат на нашите пунктове за вторични суровини и в тях швейцарците носят всичко годно за рециклиране – от използваните капсули за кафе до стари електроуреди и мебели. Опасните продукти се събират на отделно място под ключ в добре изолирани контейнери. Съхраняват се, докато се събере достатъчно количество, след което се изпращат за обезвреждане. Картината се допълва от мобилните пунктове в по-малките населени места, използват се и специално оборудвани камиони, които събират отпадъците от населението по график. Това е за удобство на хора, които не разполагат със собствен транспорт.

Подобна схема ще се прилага и у нас. Общата стойност на проекта „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци от домакинства” е 8 823 267 франка. Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение по-малки. Ще бъдат оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите. Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

Така опасните отпадъци от бита ще бъдат отделени от общата битова смет и ще се прекрати депонирането им. До две години в Шумен може да бъде изградена площадка. Мястото е избрано – източно от кв.”Тракия”.

Шуменските представители били много впечатлени и от швейцарския опит за почистване на междублокови пространства – правят го живущите, а не общината. Ако нямат възможност, домсъвета наема фирма. Кметът Христов даде лош пример, че преди дни докато работник с косачка риквидирал бурените зад гърба му неизвестен изхвърлил от блока цял прозорец.