Оскар Табарес стана Професора с бастуна

Уругвайският легендарен треньор Оскар Табарес бе диагностициран със синдрома на Гилен-Баре. Става въпрос за заболяване, което води до парализа на двигателната функция. Въпреки диагнозата Табарес отказа да подаде оставка като селекционер на Уругвай и ще се бори от... тъчлинията.

Табарес е един от най-именитите треньори не само в Латинска Америка, но и в света. На визитката си има спечелена Копа Америка с Уругвай през 2011 г. Освен това Табарес има във витрината си Копа Либертадорес с „Пенярол“, титла на Аржентина с „Бока Хуниорс“, Копа Мастед де Суперкопа с любимия клуб на Диего Марадона, злато с юношите на Уругвай на Панамериканските игри. На световното през 2010 г. класира Уругвай на четвъртото място. Същата година, а и следващата Професора, както е известен специалистът, е избран и за най-добър треньор на Латинска Америка.

Толкова за неговите успехи, защото в последните три години битките на Табарес са за неговото здраве. През 2013 г. Оскар влиза в клиника заради проблеми със ставите. Лежи и месец в болница след операция на гръбначния стълб, но след това Табарес е на крака и води тренировки с бастун в ръка. Професора спечели тази битка, но сега следва нова и доста тежка - тази с Гилен-Баре. 70% от заболелите от този синдром са напълно излекувани и заради това Табарес вярва, че той също ще бъде част от този процент. Именно заради това специалистът продължава да върши онова, което най-добре умее - да учи на футбол. За целта Оскар се придвижва от съблекалнята до треньорската скамейка с помощта на специална количка. А на терена той продължава да преподава от тъча като истински професор - не само на своите футболисти, но и на своите заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят