Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Нова форма на кандидат-студентски изпити въвеждат в Медицинския университет в Пловдив

33% от мераклиите за доктори скъсани по химия

Само 3 пълни шестици в престижния вуз под тепетата

Нова форма на кандидат-студентските изпити ще бъде въведена през следващата лятна кампания в Медицинския университет в Пловдив, съобщи проф. д-р Мария Куклева, зам.-ректор по учебната част.

„През следващата година ще се премине към тестово изпитване по биология и химия. Ще има общ изпит по двата предмета, който ще се проведе в един ден и ще продължи 4 часа – 2 за теста по биология и 2 за този по химия. Виждаме, че тестът се възприема добре от кандидат-студентите и дава по-реална представа за техните знания. Ще се разработи и учебно помагало, по което да се готвят желаещите да кандидатстват в МУ-Пловдив. Допълнително през пролетта на 2017 г. ще се проведат пробни изпити по биология и химия“, допълни проф. д-р Куклева

33,45% от мераклиите да стават лекари, стоматолози и фармацевти бяха скъсани на изпита по химия, на който от 846 кандидат-студенти само трима имат пълни шестици. Отличните оценки са едва 2,25% срещу 22,69% – среден 3, 23,52% – добър 4, и 18,08% – много добър 5. „Достатъчно кандидати са издържали и двата изпита, което гарантира, че ще успеем да попълним бройките за държавна поръчка“, твърди зам.-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив, макар че първото класиране за всички специалности ще е готово чак в петък. „На изпита по химия няма регистриран нито един опит за преписване. По биология имаме само една анулирана работа заради нарушаване на вътрешните правила от кандидат-студентка, която е влязла на изпит с мобилния си телефон“, допълва проф. д-р Мария Куклева.

От тази есен специалността „Фармация“ в МУ-Пловдив ще се изучава и на английски език. Досега такава възможност имаха само студентите в специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.