Нова форма на кандидат-студентски изпити въвеждат в Медицинския университет в Пловдив

33% от мераклиите за доктори скъсани по химия

Само 3 пълни шестици в престижния вуз под тепетата

Нова форма на кандидат-студентските изпити ще бъде въведена през следващата лятна кампания в Медицинския университет в Пловдив, съобщи проф. д-р Мария Куклева, зам.-ректор по учебната част.

"През следващата година ще се премине към тестово изпитване по биология и химия. Ще има общ изпит по двата предмета, който ще се проведе в един ден и ще продължи 4 часа - 2 за теста по биология и 2 за този по химия. Виждаме, че тестът се възприема добре от кандидат-студентите и дава по-реална представа за техните знания. Ще се разработи и учебно помагало, по което да се готвят желаещите да кандидатстват в МУ-Пловдив. Допълнително през пролетта на 2017 г. ще се проведат пробни изпити по биология и химия", допълни проф. д-р Куклева

33,45% от мераклиите да стават лекари, стоматолози и фармацевти бяха скъсани на изпита по химия, на който от 846 кандидат-студенти само трима имат пълни шестици. Отличните оценки са едва 2,25% срещу 22,69% - среден 3, 23,52% - добър 4, и 18,08% - много добър 5. "Достатъчно кандидати са издържали и двата изпита, което гарантира, че ще успеем да попълним бройките за държавна поръчка", твърди зам.-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив, макар че първото класиране за всички специалности ще е готово чак в петък. "На изпита по химия няма регистриран нито един опит за преписване. По биология имаме само една анулирана работа заради нарушаване на вътрешните правила от кандидат-студентка, която е влязла на изпит с мобилния си телефон", допълва проф. д-р Мария Куклева.

От тази есен специалността "Фармация" в МУ-Пловдив ще се изучава и на английски език. Досега такава възможност имаха само студентите в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини