Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Кунева спъва кандидат-студенти за чужбина

Отлагането на изпитите ще затрудни желаещите са учат в Германия

Преместването на държавните зрелостни изпити в края на месец май ще затрудни кандидатстването на български студенти в университети в чужбина, основно в Германия и някои места в Австрия. Заради отлагането на матурите, издаването на дипломите, преводът и легализацията им, както и придвижването на документи ще е почти невъзможно в срок. Така кандидатите са заплашени да изпуснат цял семестър, обясни пред „Труд“ Ели Тончева от консултантска фирма за обучение в чужбина „Елданта“.

„В Германия крайният срок за получаване на документите в университета е 15 юли, като се изисква копие на хартиения вариант на дипломата. И досега сроковете бяха доста кратки и докато се проверят матурите, издадат, легализират и придвижат дипломите, кандидатите хващаха последните дни. При наличие на грешки или необходимост от корекции, зрелостниците изпускаха зимния семестър“, разказа Тончева. По думите й, ако матурите се преместят в края на май ще бъде много трудно кандидатите да спазят крайния срок.

„Тези 10 дни отлагане ще бъдат фатални за много хора. В Германия за разлика от държави като Великобритания, Дания или Холандия не може да се кандидатства с академична справка и документът да бъде представен по-късно, изисква се самата диплома“, поясни Тончева. Тя подчерта още, че хиляди български студенти всяка година избират Германия, за да продължат образованието си и нашенците са на второ място по брой кандидати в университетите там.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.