Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Генерал Акън Йозтюрк: Не съм планирал преврата, бях на сватба

„Аз не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил.“ Това пише в показанията на бившия армейски генерал от турските военновъздушни сили Акън Йозтюрк, които той е дал пред прокуратурата за неуспешния преврат в Турция, съобщи БГНЕС.

В показанията си той твърди, че в деня на преврата е трябвало да присъства на сватбата на дъщерята на негов приятел в Истанбул, но поради ангажименти при нотариус в Измир не могъл да присъства на сватбеното тържество.

Йозтюрк заявява, че е готов да докаже, че е бил при нотариус в Измир. Турският генерал разказва, че около 11.30 ч. е приключил работата си при нотариуса, в 13.30 ч. е отлетял за Анкара с военен самолет заедно с командира на Сухопътни войски и направо е отишъл да види внуците си в базата „Акънджъ“.

В общежитието в „Акънджъ“ е бил до вечерта на същия ден. „В базата имаше обичайно кацане и излитане на самолети. Понеже постоянно имаше движение в началото не усетих нищо. Потърсих собственика на сватбата Мехмет Шанвер и го поздравих. След малко и той ме потърси. Попита ме защо самолетите летят толкова ниско, какво се случва. Спомена, че по телевизиите се появяват съобщения. В това време и аз следях по телевизията какво се случва. Командирът на Военновъздушните сили също беше на сватбата. Той ме потърси и ми каза, че в Анкара самолетите прелитат ниско. Каза ми „да се намеся в тази ситуация“, казва генерал Йозтюрк, цитиран от вестник „Заман“-България.

“Въз основа на това позвъних на командира на базата. Лицето, с което се чух беше командирът на базата Кубиляй Селчук, който беше гост там. Каза ми, че и Началникът на Генералния щаб е при него. И аз веднага отидох при него. За около 5 минути бях при Началника на Генщаба. Когато пристигнах се стъмваше, не знам точно колко беше часът. Началникът на Генералния щаб Хулюси Акар, генерал-лейтенант Кубиляй Селчук и бригаден генерал Мехмет Дишли пиеха чай в една стая. Той ми каза: „Тези хора направиха това, поговори с тях и ги разубеди.“ И аз започнах да разговарям с тях. През това време в Истанбул хората се бяха качили върху танковете. В базата телевизорът работеше и аз виждах всичко какво се случва. Казах на Кубиляй Селчук и Мехмет Дишли, че превратът няма да се осъществи, че демократичните институции работят, а хората реагират срещу това и се опитах да ги убедя да се откажат. Когато започнаха да ми възразяват, повиших тон. В същото време и началникът на Генщаба се опитваше да ги разубеди.

Повторих три-четири пъти едно и също нещо. Аз нямам право да им заповядвам, но по заповед на командира на Военно въздушните сили Абидин Юнал се опитах да ги разубедя. В това време там дойде и някакъв адмирал на име Юмер, чиято фамилия не знам. Моите опити дадоха резултат. Те се разубедиха. От базата не излетя друг самолет. Тези, които бяха във въздуха продължиха мисията си. Самолетите, които кацнаха в базата повече не излетяха. Не знам колко продължиха преговорите за разубеждаването. След като процесът на разубеждаването приключи, началникът на Генщаба разговаря с министър-председателя. После ми каза да остана тук и да ги разубедя докрай. После се качи на хеликоптер и отлетя за Министерски съвет. Беше някъде към сутринта, но не знам точно колко беше часът“, заявява в показанията си Акън Йозтюрк.