Плашат Москва със съд заради сваления MH17 Русия официално обвинена за трагедията в Донбас от 2014 г.

Орбан обеща да спре демографския спад и да защити традиционното семейство в Унгария

Словашката полиция вероятно е унищожила доказателства за убийството на журналиста Ян Куциак

Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Большой се оказа тесен за българския талант

Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Въоръжен мъж е взел заложници в търговски център в Южна Англия

Стартира срещата в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзиас за спора за името на Македония

Институциите: Бившите собственици на автомобили да проверят дали новите са ги пререгистрирали

НЗОК оряза парите на болниците за април Първи са дали сигнали от Карлово, Гоце Делчев и Казанлък

Разградчанин плати такса смет с 15 кг жълти стотинки

Сметище стана парк с фонтан

42 фирми раздвижиха кредитния пазар Заемите за домакинствата нараснаха с 1,18 млрд. лв. за година

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на сваления самолет МН17

Подготвя се нов конкурс за патрулни кораби на ВМС

Туроператорите ни губят до 100 млн. евро заради Турция

Никой не предлага пакети за южната ни съседка след размириците

Връщат пари на стотици българи, пренасочват други към Гърция и Испания

Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция, обяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план, обяви пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) По думите му, след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Не така стоят нещата обаче с индивидуалните почивки, които са с друг статус.

При тях форсмажорните обстоятелства не задължават оператора да връща пари и в тези случаи ще се търсят други варианти, като заместване на екскурзиите с други дестинации, обясни още Байков. Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция в замяна, на първо място Гърция, съседни балкански страни, Испания, Италия и други.

650 000 българи са посетили Турция през 2015 г., като преди опита за военен преврат в Анкара и Истанбул разчетите в сектора били за подобна цифра и през 2016 година. Въпреки че все още не са смятали данните от туроператорските фирми за първото полугодие на 2016 година, от АБТТА пресмятат, че едва 30-35% от потенциалните 650 000 родни туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината. Според Байков летният сезон в Турция ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до там. На въпрос какво ще стане с парите на тези родни туристи, които са договорили почивки в южната ни съседка без участието на туроператор, по интернет или чрез директни връзки с хотели, Байков коментира, че “всеки случай е индивидуален и с различни условия”, но посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени. По думите му и българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.