Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Туроператорите ни губят до 100 млн. евро заради Турция

Никой не предлага пакети за южната ни съседка след размириците

Връщат пари на стотици българи, пренасочват други към Гърция и Испания

Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция, обяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план, обяви пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) По думите му, след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Не така стоят нещата обаче с индивидуалните почивки, които са с друг статус.

При тях форсмажорните обстоятелства не задължават оператора да връща пари и в тези случаи ще се търсят други варианти, като заместване на екскурзиите с други дестинации, обясни още Байков. Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция в замяна, на първо място Гърция, съседни балкански страни, Испания, Италия и други.

650 000 българи са посетили Турция през 2015 г., като преди опита за военен преврат в Анкара и Истанбул разчетите в сектора били за подобна цифра и през 2016 година. Въпреки че все още не са смятали данните от туроператорските фирми за първото полугодие на 2016 година, от АБТТА пресмятат, че едва 30-35% от потенциалните 650 000 родни туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината. Според Байков летният сезон в Турция ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до там. На въпрос какво ще стане с парите на тези родни туристи, които са договорили почивки в южната ни съседка без участието на туроператор, по интернет или чрез директни връзки с хотели, Байков коментира, че “всеки случай е индивидуален и с различни условия”, но посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени. По думите му и българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.