Проф. Пламен Павлов: България трябва да пази националните си интереси

"България трябва да пази националните си интереси." Това коментира за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод събитията в Турция след опита за военен преврат.

По думите му страната ни трябва да сложи край на намесата на Турция във вътрешно политическия живот в страната. Той апелира Европейският съюз да осигури подкрепа на България и Македония, чрез международни гранични сили, за опазване на външните граници и ограничаване на бежанския натиск.

Според проф. Пламен Павлов зад опита за военен преврат в Турция стои турският президент Реджеп Таийп Ердоган. По думите му режимът на Ердоган не трябва да бъде подкрепян от Западна Европа.

„Военните са били принудени да извършат една изпреварваща акция, за да не бъдат обезвредени, за да не се случат поредните чистки в армията. И както виждаме, те се случиха – с подготвени предварително списъци. Всъщност уволнени, арестувани, малтретирани и понякога с чудовищни издевателства, са някъде сумарно около 15 000 души“, коментира историкът.

Проф. Пламен Павлов допълни, че арестите продължават и то на хора, които нямат никаква връзка със самия преврат.

„А що се отнася до Гюлен, според мен е търсената конфронтация с Щатите, че на практика САЩ са организирали едва ли не преврата. И тук е голямата вина на Запада и на самия блок НАТО, че той търпи, търпеше и продължава да търпи един диктатор, един носител на ислямски фашизъм. Ние не можем да повярваме, че тези хора, които излязоха по улиците, крещейки „Аллах Акбар“, обезглавявайки войници, събличайки ги голи, размахвайки някакви бичове, този башибозук, че това е демокрация. Това в никакъв случай не е демокрация“, отбеляза историкът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини