Ограничават движението в София заради протеста на таксиметровите шофьори

Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Кметът на Червен бряг: Няма конфликт на интереси между общината и местни фирми

Украинският президент въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани

31-годишна жена загина при тежка катастрофа в Казанлък

Турските служби предотвратиха терористична атака в Истанбул

Арх. Весела Мирянова от „Артекс”: Цветанов е клиент, оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм По думите й себестойността е 500 евро на кв. м и печалбата не е най-важното

Нова Зеландия забрани продажбата на щурмови и полуавтоматични оръжия

САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача в Европа

Рейтингът на бразилския президент се срина само след три месеца на поста

Времето ще бъде облачно

В лагера на Черна гора: Вярваме, че няма да паднем

Шефът на федерацията в Косово пожела успех на отбора

На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Народното събрание окончателно заличи професионалните училища

Народното събрание окончателно заличи професионалните училища. Това стана с приемането на промените в Закона за професионалното образование и обучение на второ четене.

Промените в закона се правят с цел синхронизиране на училищното професионално образование и обучение с цялостната система на предучилищното и училищното образование.

С новите промени се въвеждат нови допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация, във връзка с новата структура на средната степен на образование – първи и втори гимназиален етап.

Освен това се цели уреждането на статута и дейността на професионалните колежи, които с приемането на Закона за предучилищното и училищното образование вече не са част от училищната система.

Промените предвиждат заличаване на професионалните училища в съответствие с изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, както и се урежда се статутът, условията и редът за откриване, преобразуване, промени и закриване на професионалните колежи.

С промените в закона се увеличават съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, както и увеличение на практиката в реална работна среда.

Разширяват се правомощията на министъра на образованието и науката относно поддържане на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху дейността им. Вносителите посочват, че прилагането на закона и изпълнението на дейностите, предвидени в него, не изискват допълнителни средства за настоящата година.

Средствата за следващите години ще се планират в рамките на разходите по бюджета на Министерството на образованието и науката за съответната година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.