Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Цацаров: Твърдението, че няма наченки на радикален ислям е невярно. Държавата трябва да контролира повече вероизповеданията

Ислямът не е радикален сам по себе си. Няма равен знак между двете. Трябва ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на кръгла маса в парламента на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“, организирана от ВМРО.

Твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям, е невярно, подчерта обаче Цацаров.

Би следвало да има ясна дефиниция за това какво представлява радикалният ислям, каза той по въпроса за предложенията за промяна на формулировката в Наказателния кодекс.

Сегашният режим за регистрация на вероизповеданията не е най-добрият. Една малко по-завишена роля на държавата не би била излишна – посочи главният прокурор относно Закона за вероизповеданията – Уведомителният режим не е най-доброто. Държавата трябва да помисли за по-засилена роля на Дирекцията по вероизповеданията.

Законът трябва да регламентира и правото след завършването на такова религиозно образование, да се проповядва. В противен случай стигаме до там, че в райони като Велинград и Смолян броят на завършилите ислямско образование е нищожен, обясни Цацаров.

Законът за тероризма – не мисля, че с лека ръка този закон трябва да бъде отхвърлен. Законопроектът не е префектен, нужни са корекции. Тънка е линията между религиозната свобода и държавата, смята главният прокурор.

Почва за радикален ислям у нас няма. Това, че един наказателен процес е приключил, в никакъв случай не означава че ситуацията е овладяна. Налице са множество факти, че тези действия намират своята почва. Мисълта, че с двата съдебни процеса в Пазарджик проблемът е решен, е невярно. Прокуратурата ще действа по същия начин независимо от упреците. Тази дискусия трябва да е отправна точка за още, заключи Сотир Цацаров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.