Цацаров: Твърдението, че няма наченки на радикален ислям е невярно. Държавата трябва да контролира повече вероизповеданията

Ислямът не е радикален сам по себе си. Няма равен знак между двете. Трябва ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на кръгла маса в парламента на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“, организирана от ВМРО.

Твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям, е невярно, подчерта обаче Цацаров.

Би следвало да има ясна дефиниция за това какво представлява радикалният ислям, каза той по въпроса за предложенията за промяна на формулировката в Наказателния кодекс.

Сегашният режим за регистрация на вероизповеданията не е най-добрият. Една малко по-завишена роля на държавата не би била излишна - посочи главният прокурор относно Закона за вероизповеданията - Уведомителният режим не е най-доброто. Държавата трябва да помисли за по-засилена роля на Дирекцията по вероизповеданията.

Законът трябва да регламентира и правото след завършването на такова религиозно образование, да се проповядва. В противен случай стигаме до там, че в райони като Велинград и Смолян броят на завършилите ислямско образование е нищожен, обясни Цацаров.

Законът за тероризма - не мисля, че с лека ръка този закон трябва да бъде отхвърлен. Законопроектът не е префектен, нужни са корекции. Тънка е линията между религиозната свобода и държавата, смята главният прокурор.

Почва за радикален ислям у нас няма. Това, че един наказателен процес е приключил, в никакъв случай не означава че ситуацията е овладяна. Налице са множество факти, че тези действия намират своята почва. Мисълта, че с двата съдебни процеса в Пазарджик проблемът е решен, е невярно. Прокуратурата ще действа по същия начин независимо от упреците. Тази дискусия трябва да е отправна точка за още, заключи Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика