Arbanassi Summer Music с пет концерта в църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил"

Пет концертни вечери, обединяващи музиканти и публика, ще предложи седмото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Културното събитие ще се проведе от 7 до 13 август в уникалната с акустиката и стенописите си църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" във великотърновското село Арбанаси.

Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей в старата столица и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов".

"Програмата тази година е фокусирана върху богатата традиция на унгарската музика. Ще бъдат представени спиращи дъха творби на Бела Барток, Георги Лигети, Ендре Шервански, Ерно Дохнани, Ференц Фаркаш и Йоханес Брамс. Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри", разкриха организаторите.

Arbanassi Summer Music ще има за първи път своя Junior Academy. Академията предлага фантастична възможност на талантливи и отдадени млади цигулари да бъдат вдъхновени и насърчени от известния български музикант Иво Станков. Живеещият в Лондон цигулар, добре познат като създател на "Станков ансамбъл" и основател и директор на Фестивала на българската култура в британската столица, ще води майсторския клас в продължение на четири дни. В последния ден на фестивала, 13 август, младите таланти ще се представят пред публика преди финалния концерт на музикалното събитие.

Вечерите ще започват в 19,30 часа в двора на средновековния храм "Св. Архангели Михаил и Гавраил" с представяне на композиторите и произведенията. След това музикалните творби ще бъдат изпълнявани в уникалната църква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура