Процесът срещу Петко Стрелеца насрочен за октомври в Апелативния съд в Търново

Апелативният съд във Велико Търново ще заседава срещу Петко Петков от Лясковец за 5 октомври. Делото в апелативната инстанция е образувано по протест на Окръжната прокуратура в старата столица и въззивни жалби от защитата на 55-годишния подсъдим и от него лично. Те са срещу постановената на 19 ноември миналата година присъда от Окръжния съд в старата столица.

"На постъпилото в Апелативния съд дело е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като е определен тричленен състав от съдиите Румян Жеков, Милчо Ванев и Красен Георгиев, който да разгледа казуса. Извършен е видеозапис на разпределението, който можете да бъде видян на интернет-страницата на ВТАС",съобщиха от Пресцентъра на Апелативния съд.

Преди 8 месеца Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда от доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков. Наказанието му бе отредено заради кървавата баня на 14 март 2014 г, когато отряд барети атакува жилището му, а той откри огън срещу тях, уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата. Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв разноски по делото, 3297 лв разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв държавна такса на предявените граждански искове.

"Невинен съм и ще го докажа. Истинската битка започва отсега нататък. Ще сваля превръзката на Темида", викаше на излизане от съдебната зала Петко Петков.
Майката на мъртвия Емил Шарков - Ваня Рипчева тогава бе категорична, че на подсъдимата скамейка трябва да бъдат изправени и организаторите на провалилата се полицейска операция.

Адвокатите на Петко Петков пък определиха провелата се акция като незаконосъобразна.Според адвокат Виктор Костов действията на Петко Петков във фаталната мартенска сутрин са били неизбежна самоотбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право