Отварят крепостта Трапезица в Търново за туристи през есента

Историческият хълм Трапезица ще посрещне първите туристи през есента. Това обявиха от общинската управа на старата столица.

В момента се извършват предвидените дейности по реставрация и консервация на крепостта. Когато обектът бъде отворен, посетителите ще могат да разгледат уникална експозиция с намерените при разкопки експонати, илюстриращи живота на Трапезица. Ще се запознаят и с архитектурните останки от църкви и манастири.

В момента се поставят предпазни парапети. Планира се откриването на хълма да бъде съпроводено с атрактивна възстановка на бита на Трапезица. Отварянето на крепостта за посетители ще стане възможно след като през миналата година азербайджанската неправителствена организация за културно наследство "Гайдар Алиев" финансира проект за реставрация, консервация и социализация на крепостта.

Отпускането на средствата се случи след множество разговори на кмета Даниел Панов, който представи проекта, както на национално, така и на международно ниво. Азербайджанската организация отпусна близо 2,5 млн. лв., с които бе реставрирана западната част на хълма и три църкви, а също и алеята в обекта. Обзаведен бе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм