27-а присъда за „дете на демокрацията”

27 присъда „закова” 28-годишният Стефан К., който през март извърши серия кражби в Търговищко, отнемайки велосипед, БМВ, лаптопи и други. Младият мъж, наречен от някои „дете на демокрацията”, е сред рекордьорите с близо 120 престъпления, за които е бил разследван от 12-годишен насам. 28 си рожден ден посрещнал през юни отново в ареста.

Последното му ефективно наказание е от тази седмица от Районния съд в Омуртаг, който му даде 2 год. и 8 месеца затвор. Присъдата е произнесена при съкратено съдебно производство, с намаляване с 1/3 на предвиденото иначе по закон.

Както „Труд” писа Стефан беше задържан на 7 март тази година, след като за три дни записа серия престъпления. Те започнали в края на февруари, когато се върнал от Гърция. За броени дни откраднал колело, взломил кметство в село в Търговищко, откъдето взел 358 лв. После разбил автомобил в града и прибрал преносим телевизор и пари. Отмъкнал и БМВ, което ползвал, за да се придвижва из селата в региона. На финала разбил училището в село Трескавец, откъдето взел два лаптопа и мултимедия.

Съдът постанови той да върне парите на кметството и да плати щетите по колата, които са за 615 лв. Останалите вещи били върнати.

Присъдата от 2 год. и 8 месеца затвор, при първоначален „строг” режим, подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

За първи път „Труд” писа за Стефчо преди 15-16 години, когато детето беше изоставено в дом и все бягаше, защото искаше у дома. Родителите му се развели и вторият мъж на майката не желаел момчето от предния брак. Баща му пък отишъл в Кърджалийско. Така Стефчо почна да бяга от социалния дом в Попово и да краде велосипеди, за да се придвижва до селото си до Омуртаг.

Майката го криеше в плевника и го хранеше скришом. После детето извървя неизброими километри пеша из страната и дори мина границата с Гърция, обърквайки пътищата при търсене на татко си.

В миналото имаше и серия взломове на селски кметства, откъдето си набавяше пари, за да оцелее. Последните години беше в Гърция, припомнят криминалисти, които се надяваха, че момчето ще се спаси от съдбата си.

След завръщането си у нас, през февруари, отишъл при майка си. Какво се е случило не е ясно, но пак тръгнал да краде.

„Жената даде купища пари по съдилища. Тежка е и нейната майчина съдба. Сега замина за чужбина и Стефчо остана съвсем сам, защото тя му беше опората”, разказаха за „Труд” запознати от системата на МВР и правосъдието.

Не спестиха, че оставяли по някой лев на „детето на демокрацията” в ареста, незабравяйки историята му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право