КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

27-а присъда за „дете на демокрацията”

27 присъда „закова” 28-годишният Стефан К., който през март извърши серия кражби в Търговищко, отнемайки велосипед, БМВ, лаптопи и други. Младият мъж, наречен от някои „дете на демокрацията”, е сред рекордьорите с близо 120 престъпления, за които е бил разследван от 12-годишен насам. 28 си рожден ден посрещнал през юни отново в ареста.

Последното му ефективно наказание е от тази седмица от Районния съд в Омуртаг, който му даде 2 год. и 8 месеца затвор. Присъдата е произнесена при съкратено съдебно производство, с намаляване с 1/3 на предвиденото иначе по закон.

Както „Труд” писа Стефан беше задържан на 7 март тази година, след като за три дни записа серия престъпления. Те започнали в края на февруари, когато се върнал от Гърция. За броени дни откраднал колело, взломил кметство в село в Търговищко, откъдето взел 358 лв. После разбил автомобил в града и прибрал преносим телевизор и пари. Отмъкнал и БМВ, което ползвал, за да се придвижва из селата в региона. На финала разбил училището в село Трескавец, откъдето взел два лаптопа и мултимедия.

Съдът постанови той да върне парите на кметството и да плати щетите по колата, които са за 615 лв. Останалите вещи били върнати.

Присъдата от 2 год. и 8 месеца затвор, при първоначален „строг” режим, подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

За първи път „Труд” писа за Стефчо преди 15-16 години, когато детето беше изоставено в дом и все бягаше, защото искаше у дома. Родителите му се развели и вторият мъж на майката не желаел момчето от предния брак. Баща му пък отишъл в Кърджалийско. Така Стефчо почна да бяга от социалния дом в Попово и да краде велосипеди, за да се придвижва до селото си до Омуртаг.

Майката го криеше в плевника и го хранеше скришом. После детето извървя неизброими километри пеша из страната и дори мина границата с Гърция, обърквайки пътищата при търсене на татко си.

В миналото имаше и серия взломове на селски кметства, откъдето си набавяше пари, за да оцелее. Последните години беше в Гърция, припомнят криминалисти, които се надяваха, че момчето ще се спаси от съдбата си.

След завръщането си у нас, през февруари, отишъл при майка си. Какво се е случило не е ясно, но пак тръгнал да краде.

„Жената даде купища пари по съдилища. Тежка е и нейната майчина съдба. Сега замина за чужбина и Стефчо остана съвсем сам, защото тя му беше опората”, разказаха за „Труд” запознати от системата на МВР и правосъдието.

Не спестиха, че оставяли по някой лев на „детето на демокрацията” в ареста, незабравяйки историята му.