Завод в Монтана превръща 6 000 тона зелена маса в тор

Инсталация за преработка на зелени биоразградими отпадъци ще бъде изградена в община Монтана.

В съоръжението ще бъдат инвестирани 6 милиона лева от европейските фондове, съобщиха от местната управа. Проектът за предприятието е разработен от обединение „Монтана компостираща инсталация” ДЗЗД и е последното звено от цикъла по събиране, сепариране и преработка на отпадъците в общината, заяви кметът на областния град Златко Живков.

В предишните години пак с европейски средства Монтана изгради модерно депо за битови отпадъци и сепариращата инсталация.

В началото на август в екоминистерството ще бъде внесен и проекта за компостираща инсталация, която ще бъде разположена в района на депото за смет. Съоръжението ще преработва 6000 тона зелени отпадъци от паркове, дворове и градини и ще ги превръща в около 2800 тона компост.

Преработените отпадъците ще се използват за ландшафтни и рекултивационни дейности, както и за развитието на биоземеделието в района, казаха експертите. Местната управа ще закупи 74 контейнера за събиране на зелените отпадъци. Инсталацията, която трябва да заработи през 2019 г., ще намали наполовина отчисленията, които сега общината плаща за тон депонирани на сметището боклуци. В предприятието ще бъдат разкрити и нови работни места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини