Отчуждават имоти по деретата - убийци в Аспарухово

Бетонират ги за отводнителни канали с близо 10 млн.лева от фонд "Солидарност"

Община Варна започва принудително отчуждаване на частни имоти по двете дерета-убийци в кв."Аспарухово", където водата след пороен дъжд преди две години завлече фатално хора, къщи и коли. Те ще бъдат бетонирани и превърнати в охранителни канали по двата проекта за възстановяване на водопроводимостта им, финансирани с 9.8 млн.лева от фонд "Солидарност".

9 от терените са на улица "Горна Студена", като са между 30 и 80 кв.м , а средно обезщетението върви по 67-68 лв/кв.м. Най-голям собственик на имот, който се шири на 727 кв.м, е Пароходство БМФ, за който ще получи 60 092 лв.

Средно по 83 лева ще получат собствениците на останалите 6 терена в списъка, които са по протежението на дерето по ул."Моряшка". Най-голям собственик е "Инвестиционна компания Галата"АД, която ще вземе 71048 лева за терен от 856 кв.м.

Община Варна е публикувала в сайта си списък на засегнатите собственици от двата проекта, одобрени от местния парламент на 20 април. Местната изпълнителна власт имаше готовност още през пролетта да стартира процедурите за реализация им, но отпаднал кандидат-изпълнител по обществената поръчка обжалва в КЗК, а след това и във ВАС. На втората годишнина от драматичните наводнения на 18 юни имаше протест на жителите на "Аспарухово" срещу забавяне на работата по отводнителните канали. Парите от фонд "Солидарност" трябва да се усвоят до края на ноември, за да не бъдат изгубени.Декласираната фирма междувременно е оттеглила жалбите си, с което отпадат пречките по изграждането на каналите,така че срокът ще бъде спазен, увери наскоро кметът на Варна Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини