54 престъпни групи за трафик на хора наблюдава ГДБОП на територията на страната

ГДБОП наблюдава и работи по 54 организирани престъпни групи на територията на България. Групите са свързани с трафика на хора, съобщи директорът на службата старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на посещението й в САЩ.

Той определи като ключов подход на неговия екип при противодействието на трафика на хора превенцията, не само предприемането на действия на база получени сигнали.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и посланик Сюзън Копидж, директор на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ, обсъдиха възможностите за сътрудничество и мерките, които България предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Един от най-успешните и работещи инструменти за борба с трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация е моделът на съвместните екипи за разследване", поясни министър Бъчварова. Тя изтъкна още, че на ниво ЕС България се утвърди като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи, като ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, крайни дестинации за трафика на хора.

Посланик Копидж оцени положително регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

В съответствие с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент, министър Бъчварова поясни още, че България вече работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик.

Министър Бъчварова подчерта активизирането на работата на Националнатa комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Прилага се Национална програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.

По линия на МВР, ГДБОП е основната структура, която работи по разследването и противодействието на това явление, поясни министър Бъчварова и добави, че компетенции в борбата с трафика на хора има и Гранична полиция по линия на миграцията и противодействието на контрабандата на мигранти.

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризма към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, както и други висши държавни представители на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право