На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

54 престъпни групи за трафик на хора наблюдава ГДБОП на територията на страната

ГДБОП наблюдава и работи по 54 организирани престъпни групи на територията на България. Групите са свързани с трафика на хора, съобщи директорът на службата старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на посещението й в САЩ.

Той определи като ключов подход на неговия екип при противодействието на трафика на хора превенцията, не само предприемането на действия на база получени сигнали.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и посланик Сюзън Копидж, директор на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ, обсъдиха възможностите за сътрудничество и мерките, които България предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

“Един от най-успешните и работещи инструменти за борба с трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация е моделът на съвместните екипи за разследване”, поясни министър Бъчварова. Тя изтъкна още, че на ниво ЕС България се утвърди като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи, като ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, крайни дестинации за трафика на хора.

Посланик Копидж оцени положително регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

В съответствие с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент, министър Бъчварова поясни още, че България вече работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик.

Министър Бъчварова подчерта активизирането на работата на Националнатa комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Прилага се Национална програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.

По линия на МВР, ГДБОП е основната структура, която работи по разследването и противодействието на това явление, поясни министър Бъчварова и добави, че компетенции в борбата с трафика на хора има и Гранична полиция по линия на миграцията и противодействието на контрабандата на мигранти.

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризма към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, както и други висши държавни представители на САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.