Пожарникарите почетоха Свети Пророк Илия

Българските пожарникари отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

В двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” представители на Българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благословиха служителите на главната дирекция и гостите на тържеството от името на българския патриарх Негово Светейшество Неофит.

Гости на проявата бяха зам. министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, ръководители на структури на вътрешното министерство, служители на столичната пожарна служба и членове на синдикат „Огнеборец“.

"Във вашата работа професионализмът е ежедневие, отговорността е превърната в задължение. Вие заслужавате благодарността на обществото за спокойствието, увереността и сигурността, които ни давате, за адекватната реакция при случаи, които Ви изправят пред трудни решения". Това се казва в поздравителния адрес на вътрешния министър Румяна Бъчварова, изпратен до служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Ръководството на МВР високо цени усилията, професионалните умения, готовността и всеотдайността на огнеборците, които винаги при създала се опасна ситуация са първите, пристигнали на място, пише още в приветствието.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, поздрави присъстващите на празника и им пожела да изпълняват достойно служебните си задължения и неуморно да защитават животът и здравето на хората. Той припомни статистиката, според която от началото на годината пожарникарите са реагирали на над 26 хил. произшествия, при които пряко са спасени повече от 350 човека.

Във връзка с навършването на 80 години от създаването на държавна структура, ангажирана със защитата на населението при възникване на извънредни ситуации бяха удостоени с грамоти осем офицери от резерва. Полк. о.р. Кристан Михайлов, полк. о.р. Делчо Делчев, полк. о.р. Живко Долумджийски, полк. о.р. Георги Иванов, полк. о.р. Аргир Смилянов, полк. о.р. Димитър Григоров, полк. о.р. Радослав Цанков и капитан о.р. Иван Сотиров получиха своите награди от гл. комисар Николай Николов.

Служителите на ГДПБЗН и гости на празника поднесоха цветя на Мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

По традиция, на 20-ти юли служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” отбелязват деня на Старозаветния Пророк Илия. Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник. В този ден се чества и храмовият празник на параклисите в двора на главната дирекция и базите на пожарните служби в Свищов и Брезник. Празникът се отбелязва за 16 поредна година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини