Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

Арестуваха двама японци за стрелба срещу представителството на Северна Корея в Токио

Нови обвинения срещу двама служители на предизборния щаб на Доналд Тръмп

Доброволци плетат 5-метрова мартеница в Търново

Камен Плочев е приет в кардиологията на ВМА

Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери Проектът е на стойност 650 000 евро

Дербито “Фейенорд” – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделя

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението

Борисов: На никого не пожелавам да управлява в такива времена (стенограма)

Полагаме огромни усилия съвместно да решаваме проблемите, пред които се изправя държавата, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия на днешното правителствено заседание. На него министърът на отбраната Николай Ненчев благодари за оказаната подкрепа от страна на премиера Борисов във връзка с реализацията на инвестиционните проекти в сферата на отбраната. „Постигнахме изключително сериозни резултати. Не случайно и по време на срещата на върха във Варшава получихме изключително висока оценка за пръв път от толкова много време. Казвам го с цялата си отговорност, нищо от това не бих постихнал сам, ако нямах вашата подкрепа“, отбеляза министър Ненчев.

Министър-председателят даде добра оценка за реакцията на правителството и службите във връзка със събитията в Турция. „Включително и ние с Ненчев, Митов, службите, направихме изявление, което беше премислено много внимателно, на базата на информацията, която получавахме за развоя на събитията“, подчерта премиерът.

Той обясни, че към момента обстановката на българо-турската граница е спокойна. „Надяваме се цялата международна световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция. Дори и да са виновни в нещо, има начин, по който да бъдат задържани и съдени, без насилие и без кръв“, посочи министър-председателят.

„Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена“, добави още премиерът Борисов.

Ето и пълния текст на стенограмата:

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Господин премиер, ако ми позволите няколко думи.

Първо, аз съм поставен в положение да се чувствам неудобно пред вас, колеги, защото това говорене…, аз не съм чул интервюто, ще го изслушам малко по-късно, но искам да благодаря за съдействието. През цялото време постигнахме изключително сериозни резултати. Не случайно и по време на срещата на върха във Варшава ние получихме изключително висока оценка за пръв път от толкова много време. Нека не забравяме, господин премиер, проблемите, които имаше в авиацията. В началото на мандата всички говореха, че я приземяваме окончателно. Сега не само, че не я приземяваме, а имаме достатъчно сами да извършваме всичките си задължения. Увеличихме бюджета, имаме много повече съвместни учения, направихме всичко възможно да променим законодателството и го направихме успешно.

БОЙКО БОРИСОВ: Военната индустрия стачкуваше, че нямат работа, а сега разкриват най-старите си мощности.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Само да не забравя да спомена и инвестиционните проекти, все пак и в сферата на авиацията, и в сферата на военноморските сили, така че струва ми се всички тези резултати трябва да говорят достатъчно ясно и красноречиво за съвместната ни работа.

Що се касае за подкрепата, и го казвам с цялата си отговорност, нищо от това не бих постихнал сам, ако нямах вашата подкрепа, колеги. Благодаря ви още веднъж!

БОЙКО БОРИСОВ: Никой от нас не може сам, без подкрепата на другите. Затова повдигнах и темата. Защото всеки по някакъв начин с неговата си работа допринася.

Полагаме огромни усилия, съвместно да решаваме проблемите, пред които се изправя държавата. Ето например ситуацията в Турция – виждате, че и в двете посоки излезе извън контрол, бих казал. И ако беше успял превратът, едва ли някой в света щеше да подкрепи хора, които са си застреляли премиера или президента в случая, или са стреляли по цивилни граждани. И затова видяхте в нощта на преврата абсолютно всички лидери реагираха. Включително и ние с Ненчев, Митов, службите, направихме изявление, което много внимателно беше премислено, на базата на информацията, която получавахме за развоя на събитията.

Затова към днешна дата, надяваме се цялата международна световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция, дори и да са виновни в нещо, има начин, по който да бъдат задържани и съдени, без насилие и без кръв.

Към момента по границите ни е спокойно с Турция, няма някакво раздвижване. Участваха турски кораби заедно с нас на учението „Бриз“, не сме индикирали, каквато и да е – нито промяна, нито нещо, което да ни направи впечатление в поведението. Точно обратното, много добро учение стана.

Ненчев, намери начин да поздравиш всички моряци – от началник до матрос. Справиха се прекрасно. Това е и моята, и на вицепремиера Дончев оценка.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Вашето присъствие с вицепремиера Дончев беше най-голямата благодарност за тях.

БОЙКО БОРИСОВ: Сега като извод – мисля, че отреагирахме и тук благодаря на всички колеги и екипите им, които работиха в нощта на 15-ти срещу 16-ти. После се разделихме, прецених, че Ненчев, главният секретар на МВР и началник щабът на отбраната е по-правилно да слязат на границата при хората, вместо тук да стоим всички в Министерски съвет.

Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена. Не казвам, че Косовската криза е била лека, но сега виждате – светът се тресе от кризи. В Гърция – финансово-икономическа криза, мигрантска криза, която засята почти цяла Европа, бежански поток. В Турция – военен преврат, в Македония – не могат за дата на избори да се разберат, не за правителство, не за членство, а за дата за избори не могат да се разберат. Натиск по всички граници. Оттатък Черно море – Крим и Украйна… То Господ дава съседите, но действително аз бих бил много щастлив, ако цялата политическа класа прояви разум и разбиране, защото не им пожелавам на някои да управлява в такива времена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.