Разрешили картечница и още 16 цеви за самоохрана

Разрешителни за 17 оръжия, едно от които е картечница, са дали служители на МВР на едно физическо лице за самоохрана. Това е най-драстичният пример, открит при две проверки на контрола върху оръжията и върху дейността на охранителните фирми, възложени от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Инспекциите започнали в края на февруари след бруталния случай на Околовръстното шосе, при който мутри на Ивайло Борисов-Ториното пребиха столичанин и съпругата му. Дори и в този случай полицията иззела оръжията на четиримата биячи, но не и разрешителните им, подчерта шефката на ВАП Ася Петрова.

И заяви:„Липсва контрол от МВР върху отнемането на разрешителни за оръжия от хора с психически отклонения, висящи производства и осъдени.”

Петрова критикува остро полицията заради липса на механизми за уведомяване между отделните районни управления.

Ченгетата нямат единен регистър с данни за притежателите на оръжия, в който да се отразява кой е луд, срещу кого започва разследване или влиза в сила присъда. Подобна електронна система ще може да има чак към 2018 г., тъй като сега МВР нямало пари.

Проверени са били 120 705 души, но проверката е била извършена формално, и това не е пълният брой на притежателите на оръжия, добави Петрова. Затова идните месеци тя ще назначи нова проверка.

Същото е положението и с инспекциите на охранителните фирми. В някои райони полицията не е отчела никакви нарушения, което говори, че не си е свършила работата. Установени са само 4 лица, които извършват охранителна дейност без лиценз, а никъде в страната нямало случаи мутри да блокират улици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право