Студентите само с по една стипендия от догодина

Държавните бонуси за успех стават между 70 и 150 лева.

МС прие промените в постановлението за реда и условията за стипендиите.

Студентите ще получават само по една стипендия от летния семестър на учебната 2016/2017 г. Те ще могат да кандидатстват за европейски и държавни бонуси, но ще получават по избор само един от тях. Промените станаха факт след като вчера Министерският съвет прие изменения в постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища. Досега нямаше нормативни пречки студентите да получават едновременно две стипендии.

Месечният размер на държавните стипендии, който досега беше от 50 до 120 лева се увеличава и вече ще бъде между 70 и 150 лева. Скача и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти от 200 на 300 лева.

Промените предвиждат средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендиите на студенти за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г., да бъдат увеличени с до 20%. Друга новост е въвеждането на стипендии, определени само според средния успех на студентите. Висшите училища задължително ще определят част от средствата за държавните поощрения да се предоставят само по този показател, без те да бъдат предварително разделени за различните специалности и след това да се разпределят според успеха на обучаващите се само в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование