Още една църква в Пловдивско е пред срутване

Още една църква в Пловдивска област е пред срутване, след като в неделя рухна храмът "Свети Георги" в село Черноземен (община Калояново). За това алармираха в сряда жителите на село Крислово (община Марица): "Следващата църква в областта, която ще се срути, ще е нашата "Рождество на Пресвета Богородица".

Повече от 5 години в храма не се извършват литургии, тъй като сградата е опасна и в окаяно състояние и всеки момент може да рухне над главите на миряните, решили да се помолят и запалят по свещ вътре. Преди 3 месеца в селото стартира кампания за набиране на средства, след като бизнесдама дари 3000 лв. за ремонт на църквата. Още няколко местни жители отделиха от залъка си и дадоха пари и в момента събраната сума надхвърля 5000 лв., но за основен ремонт ще са нужни поне 50 000 лв., твърдят от инициативния комитет за възстановяване на храма "Рождество на Пресвета Богородица". Идеята е инициативният комитет да прерасне в сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средствата със съдействие на Пловдивската духовна епархия.

Кметът на Крислово Димитър Андреев вече е изпратил писма до общински и държавни институции, до митрополията и Светия синод, с които алармира, че църквата в селото е пред срутване, и моли за съдействие за ремонта и възстановяване на храма. "Инцидентът в Черноземен отприщи вълна от трегова сред крисловци, които са готови да подпомогнат ремонта на църквата в селото кой с пари, кой с материали и кой с доброволен труд", коментира кметът Димитър Андреев.

Старата постройка на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в Крислово е била разрушена по време на Чирпанското земетресение през 1928 г., а сегашната сграда е съградена наново на доброволни начала от местни зидари от 1928 до 1930 г., а след това е дарена на Пловдивската духовна епархия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини