За първи път градът под тепетата посреща китайски студенти

За първи път Пловдив посреща китайски студенти - група от 10 момичета и 6 момчета от втори и трети курс заедно с двама техни преповадаватели от Политехническия университет в 15-милионния Шънджън пристигнаха на едноседмично посещение в града под тепетата.

Бъдещите инженери от Далечния Изток ще се запознаят с условията за обучение и практика на колегите си от Техническия университет в Пловдив, а освен това ще посетят високотехнологични български предприятия в ТИЗ (Тракия икономическа зона), както и най-значимия български производител на роботи - фирма "Милара", изнасяща своя продукция и в Китай.

"На китайските студенти ще представим възможностите си за обучение по инженерни специалности в трите степени на обучение - бакалавърска, магистърска и докторска. Ще дискутираме перспективите на инженерната професия в България и Китай и ще коментираме основните инженерни предизвикателства на съвремието. Обменът на студенти и докторанти за съвместно обучение е следващата крачка във взаимоотношенията ни с китайските колеги", заяви проф. Михаил Петров, заместник-директор на ТУ-Пловдив.

Обучението в чужбина ще е на английски, като в предварителната подготовка за сключване на подобен договор се взема предвид специалността, хорариума от часове по инженерните предмети, взаимното признаване на обучението и и други важни технически въпроси. Подобен обмен обаче е възможен само след сключване на спогодби на междуправителствено ниво, уточни проф. Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование