Зеленото предателство в Истанбул

Екомошениците в действие

Ден преди турската армия да организира преврат срещу президентa Ердоган, на годишната среща на ЮНЕСКО в Истанбул представителите на българския клон на швейцарското НПО WWF са провели свой своеобразен пуч срещу българската държава. За щастие - неуспешен.

Редът в конференциите на ЮНЕСКО е такъв - всяка държава излъчва официална делегация от своите държавни институции, която и представя пред асамблеята официалните позиции на държавата. Отделно обаче съществува и квота представители на неправителствения сектор, които получават акредитацията си директно от ЮНЕСКО. Така от България в Истанбул е присъствала както официална делегация (със служители на Министерство на околната среда и водите и други институции), така и хора от български неправителствени организации.

Инициатори на зеленото предателство са членове на неправителствената екокоалиция „За да остане природа в България“. След като са допуснати за участие, еколозите започнали да говорят от името на официалната българска делегация и да подмамват чуждестранните представители да подкрепят позициите на НПО-тата, все едно са позиции на българската държава.

И единствени от целия свят българските НПО еколози са лобирали за включване на собствения български обект парк „Пирин“ в списъка на обекти за ЮНЕСКО, застрашени за изключване. Искането им е било обявено и от трибуната с официалното изказване на НПО еколога Любомир Костадинов. Такова действие вероятно е прецедент в цялата история на организацията - участници от една държава да се опитват да представят собствения си обект като застрашен и да поставят на карта статута му на обект на световното наследство.

Не може да не се отчетат хитростта и лукавството на хората от коалиция „За да остане природа в България“. Знаейки, че опитите да представят своите позиции писмено пред органите на ЮНЕСКО като фалшифицирани официални позиции на българската държава рано или късно ще пропаднат, те са опитали да окажат натиск и да излъжат чуждестранни делегации да свършат мръсната работа. Първият обект на атака е била делегация от богата петролна държава от Близкия изток, която е повярвала напълно, че еколозите от НПО-тата са официалните представители на българската държава. Участниците от Арабския свят са били готови да участват в заговора на българите и единствено по случайност са успели след това да забележат, че официалната българска делегация се състои от напълно различни хора. Няколко други делегации са били подлъгани и са опитали да предложат включването на парк „Пирин“ в списъка на застрашени от изключване обекти. В крайна сметка официалната българска делегация от Министерството на околната среда и водите е успяла да представи и официалната държавна позиция, с което е осуетила действията на НПО еколозите.

Причината да се организират всички тези сложни схеми от коалиция „За да остане природа в България“ е обществената поръчка на стойност 1,7 милиона лева за изготвяне на плана за управление на парк „Пирин“. Консорциум, воден от лесовъда Тома Белев, участва в конкурса, но не успява да го спечели въпреки разпънатия сериозен политически чадър. Загубили парите, еколозите започват мащабна медийна атака срещу изготвянето на плана, като постоянно заплашват министъра на околната среда и водите с цел обявяването на поръчката наново и нейното евентуално спечелване от „правилните зелени“.

„Труд“ напомня, че разигралият се в Истанбул цирк и предателство не са прецедент. На предишната среща на ЮНЕСКО в Бон същите хора се опитаха да фалшифицират резолюция на ЮНЕСКО, като представиха подлъгващо българските медии прессъобщение. Фалшивото решение отново атакуваше парк „Пирин“ и изготвяния план за управление. Тогава бърза проверка в сайта на ЮНЕСКО веднага показваше, че такова решение не е приемано. НПО еколозите са си взели урок и този път са се опитали да подмамят международната организация, но предателството им към България само по чудо не мина.

Прецедентът участници в среща на ЮНЕСКО да работят срещу собствената си държава обаче остава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи