Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Спират от движение стотици хиляди лизингови автомобили

Заради нова наредба на Министерството на транспорта

В пунктовете на ГТП искат холограмен стикер за платен пътен данък

Стотици хиляди лизингови автомобили не могат да преминат годишен технически преглед и остават на трупчета заради нова наредба на Министерството на транспорта.

Законът задължава пунктовете за технически прегледи (ГТП) да въвеждат идентификационен номер и да сканират бланка с холограмен стикер за платен пътен данък към общината. Този документ получава всеки данъкоплатец, платил по старомодния начин, нареден на опашка, пред касите, в общината. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на автомобилите, съобщи БГНЕС.

Досега за преглед на автомобил се изискваше само заверено копие на платежното, но от петък са въведени новите методи за проверка на платен данък. Към наредбата се споменава, че ако някой шофира без технически преглед, автоматично застраховката на колата му остава невалидна. За липса на преминат ГТП автомобилът се спира от движение и се издава акт от 50 лв. на шофьора на превозното средство.

Според съобщението на Автомобилна администрация новата проверка на платен данък започва в общините, които са заявили готовност за системата, от 18 юли. Лизинговите къщи и дилърските фирми на автомобили са провели разговори с отговорните институции за бързо решаване на проблема, но дотогава клиентите, чиито автомобили предстои да преминат технически преглед, ще останат заключени.

Според новите изисквания в общините, които използват системата, ще бъдат допуснати до ГТП само автомобили, които нямат неплатен данък. Ако системата отчете, че за превозното средство има данъчно задължение, шофьорът трябва да предостави документ за платен пътен данък. В общините, които все още не използват системата, шофьорът трябва да предостави документ за платен данък, който да бъде сканиран.