Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

Болници отказват лечение, ако не дадем отпечатък

От октомври пръстовата идентификация става задължителна

Лечебници и пациентска организация оспорват в съда нововъведението на Москов

ВАС вече отмени наредба и два медицински стандарта на здравното министерство

Болниците няма да приемат пациенти, които са отказали да дадат пръстов отпечатък. Причината е, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да плаща на лечебниците за клиничните пътеки, по които са минали болни, без да се чекират. Това стана ясно при представянето на системата за пръстова идентификация, която от вчера се тества в пет болници.

Директорът на информационната дирекция на касата Гергана Ненчовска коментира, че принципно всеки отказ на пациент да се регистрира в системата ще се счита от касата за проблем и конкретните случаи ще бъдат проверявани.

Парадоксалното е, че никоя болница няма да иска да лекува пациент, за когото предварително знае, че няма да получи пари от НЗОК, но в същото време и при отказ да приеме болен отново е заплашена от санкции. Достатъчно е пациентът да подаде сигнал за отказа.

Чекирането с пръст става задължително за всички болници от октомври. Разбира се, ако съдът не отмени “революционното” нововъведение. Вчера стана ясно, че Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)са внесли жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според двете организации наредбата урежда пръстовата идентификация, без да има законово основание за това. НЗОК вече обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това всички болници, аптеки и стоматологични кабинети ще трябва да закупят устройства за вземане на пръстови отпечатъци. Очаква се да бъдат закупени най-малко 20 000 такива устройства, а предполагаемите разходи за тях надхвърлят 4 млн. лв., посочват от ЦЗПЗ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.