Командосите, които дебнели Ердоган в нощта на метежа, избягали в Гърция?

Гърция е засилила контрола над Додеканезите (група от 12 острова в Егейско море), където вчера гръцки и турски сили са издирвали турски войници, за които се предполагало, че са влезли в гръцки териториални води, съобщава в. "Та неа", цитиран от БНТ.

Изданието се позовава на източници от гръцкото военно министерство, които опровергали информации, че турски надуваеми плавателни съдове с непотвърден брой пасажери в тях са се опитали да се доближат до гръцките териториални води в района на остров Сими. Това е предизвикало безпокойство, тъй като вероятно става дума за турски военнослужещи, опитали се да преминат в Гърция.

Според "Катимерини" били изпратени два изтребителя Ф-16. Според Генералния щаб на националната отбрана на Гърция те не са навлезли в гръцкото въздушно пространство.

Източници от гръцките пристанищни власти също не са потвърдили, че турски офицери с надуваеми лодки са се опитали да влязат в Гърция от района на Сими.

Егейският остров е близо до турския курорт Мармарис, където се намираше президентът Ердоган в началото на метежа, избягвайки на косъм, по думите му, нападението на група метежници. Според турски медии властите активно издирват членовете на тази група командоси, които избягали в района на Бодрум.

Според цитирана в гръцкия печат информация от турското електронно издание на в. "Хюриет" турски командоси, участвали в метежа срещу президента Ердоган в нощта миналия петъ,к са се опитали да се придвижат с плавателни съдове на турската брегова охрана към Гърция.

Гръцките сили контролират всичко, което влиза в гръцкото пространство, но не са открили нищо съмнително, пише в. "Та неа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят