Турската криза провали концерт от "Варненско лято"

Забраната учени и преподаватели да напускат Турция, издадена от властите в южната ни съседка след опита за преврат, провали концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Цигуларят Йозджан Улуджан и сестра му - пианистката Бирсен Улуджан, не могат да напуснат Турция поради усложнената политическа обстановка там, съобщиха от пресцентъра на фестивала. Двамата трябваше да свирят тази вечер в Градската художествена галерия творби от Бах, Шуберт и Щраус. Концертът им бе един от четирите, включени в най-емоционалния модул на 90-годишния фестивал - "Музикална лаборатория".

В него за изява бяха поканени възпитаници на Варненското музикално училище, които днес живеят и творят в различни краища на планетата. Йозджан и Бирсен Улуджан са родом от Шумен. Учили са в НУИ "Добри Христов" във Варна, но през 1989 г. цялата им фамилия е емигрирала в Турция и оттогава живеят в Истанбул. Двамата са завършили там музикална академия, специализирали са в Лондон и в Германия, носители са на награди от множество престижни международни конкурси. Йозджан Улуджан свири на цигулка от 18 век. Освен че концертира, той е преподавател в Музикалната академия "Мимар Синан", а сестра му Бирсен ръководи клас по пиано за деца от 6 до 14 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини