Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Прокуратура протестира решението на съда да пусне под домашен арест седмина от делото за “Радикален ислям”

На 19.07.2016 г. Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ спрямо А.С., С. М., Е. С., Р. И., А. И., О. Б. и Н.Щ., обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война – престъпления по чл.164 ал. 1 пр. 1 и чл. 407 от Наказателния кодекс.

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност – често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители.

В протеста на ОП-Пазарджик е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор. Иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии мобилни телефони са собственост на А. С., Р. М. и Й. М. и в тях се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Припомняме, че обвинителният акт срещу подсъдимите е внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война).

Срещу А. С. е повдигнато обвинение, че от октомври 2013 г. до 25.11.2014 г. в град Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, организиране разпространяването на книгата “Науакиду’л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба е пропагандирал за война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

С. М. е предаден на съд за това, че от март 2013 г. до 25.11.2014 г. в град Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяване на книгата “Науакиду’л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ”, издателство “Фуркан” на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката – изправен и насочен нагоре показалец, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. При условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез лични снимки със знамето на „Ислямска държава”, чрез снимка на дете с поставена черна лента с муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“ е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Е. С. е обвинен за това, че от януари 2014г. до 25.11.2015г. в гр. Пловдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в месчитите в гр. Пловдив, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Чрез слово, чрез продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава“, включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на „ислямска държава“ и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

А. И. при условията на продължено престъпление в периода м. май 2014 г. до 25.11.2014 г. в гр. Пловдив, чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на „Ислямска държава” в месчита в гр. Пловдив, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН. На 25.11.2014 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и боеприпаси за същото огнестрелно оръжие в два пълнителя с девет броя патрони 8 мм, без да има за това надлежно разрешение.

Р. И., О. Б.и Н. Щ. са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.