Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Огнеборци спасяват не само хора, но и животни

Пожарникарите от Велико Търново непрекъснато спасяват не само хора, но и изпаднали в беда кучета, котки и дори папагали, пауни и змии. Наскоро на бул. “България” 27 в старата столица паднало в шахта коте било спасено от пристигналите веднага на място огнеборци. Двамата служители на дирекцията внимателно освободили с кирки желязната решетка на шахтата. През образувалия се отвор запряното от часове и изплашено животинче светкавично се промушило и се озовало на свобода.

Директорът на РД на ПБЗН комисар Красимир Кръстев е категоричен, че за ведомството няма значение дали полученият сигнал е за застрашени хора или животни, или за имущество.

“При нас реакцията трябва да бъде незабавна и краят да бъде абсолютно успешен.Абсолютно еднакви са усилията, които полагаме за хора и животни. Получавали сме сигнали включително за папагали и пауни. Колегите се отзовават със същия ресурс, с какъвто и при бедствия с хора”, разкрива комисар Кръстев.

За това, че подходът е еднакъв към всички, доказва и примерът със спасяването на изплашен котарак на върха на 15-метрова липа, заради което стопаните му извикали огнеборци. Случаят се разиграл на ул. “Плиска” във Велико Търново. Домашният любимец успял пъргаво да се покатери на върха на дървото, което стигало до петия етаж на кооперация. За съжаление четириногото не успяло да слезе обратно и започнало да мяука пронизително за ужас на стопани и съседи. Безуспешни се оказали опитите на собствениците да го примамят и смъкнат от върха. Котешката драма продължила с часове, като накрая хората се престрашили да призоват на помощ пожарникарите. Огромна била изненадата им, когато след минути в квартала пристигнала пожарна кола с включени сирени и сигнализация. Огнеборците разпънали дълга стълба и се покатерили до върха, от където смъкнали изплашеното животинче.

“Не само от дървета, но и от високи покриви сме спасявали домашни любимци”, споделят огнеборци от старата столица.

Не толкова изненадваща гледка е по време на наводнения пожарникарите да спасяват селскостопански животни. Редом с хората в беда, спасителните екипи вадят от наводнените къщи и сеновали кучета, прасета, овце, домашни птици, за което сетне стопаните са им много признателни.

Редовна практика е униформените да се справят и със змии като измъкват от двигатели на коли и мотоциклети, смъкват ги от покриви и дървета, ловят ги ако са пропълзели в жилища.