Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Пловдивската митрополия започва разчистване на струтения навес на храма в Черноземен, доказват, че не е опасен с литургия в неделя

От Пловдивската митрополия реагираха едва на четвъртия ден след срутването на дървения навес на църквата “Свети Георги” в село Черноземен, който падна в неделя.

Два дни след разпоредената от министъра на културата Вежди Рашидов проверка на случая, от канцеларията на владиката Николай изпратиха официално становище, че “вече са започнати действия по установяне на щетите с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма”.

“Братя и сестри, във връзка със зачестилите злонамерени и не правдоподобни репортажи и статии относно “падането” на храма “Свети Георги” в село Черноземен информираме за следното – паднал е не храмът, а дървеният навес-козирката пред входа”, информират още от Митрополията.

Оттам допълват, че стойността на предвижданите дейности в проекта за ремонт и реконструкция на храма била такава, че с нея можело да се построи чисто нов храм и това основателно породило опасения от възможност за злоупотреба с европейски средства.

“Преди 160 години, когато този храм е построен в рамките на Османската империя, не е имало европейски фондове и със сигурност не са били отпускани държавни средства за изграждането и ремонтирането на православни храмове. Строежът и поддръжката на храмовете е била съборно дело на православния народ, обединен в Църквата, както това следва да е и днес”, пише още в становището на Пловдивската митрополия.

Оттам допълват, че има нов проект за ремонт на храма в Черноземен, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране. За да докажат, че храмът “Свети Георги” не е срутен и не е опасен, на 24 юли (неделя) от 9 часа в него литургия ще отслужи знеполският епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит Николай.

След края на богослужението пък се поканват всички доброжелателни миряни заедно със свещениците от Пловдивската духовна околия да се включат в разчистването на терена пред храма и подготовката му за бъдещи ремонтни дейности.