Падат акциите на чиновника в 142 закона Хората няма да бъдат „куриери” между различни служби

Ердоган: Нападатели, взимащи на прицел Турция, ще бъдат връщани в „ковчези“

Какво трябва да знаете, ако работите на срочен трудов договор

Русия призна Република Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 март 2019

Холандската полиция е задържала заподозрения за стрелбата в Утрехт

Българка в Утрехт: Притеснени сме, че нападателят все още е на свобода

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

Подписан бе новият колективен трудов договор в сферата на образованието в Търново

Елена Йончева: Членовете на БСП гласуваха демократично листата за евровота

Всеки трети с по-ниска пенсия 57% ще получат увеличение заради новата формула за изчисление на парите

Средношколци от 21 училища участваха в Национално ученическо състезание в Стопанска академия

Болници ще затварят заради липса на сестри Здравни работници от цялата страна излязоха на протест

Спецсъдът пусна Миню Стайков под гаранция от половин милион лева

Над 30 загинали и 91 ранени, след като влак дерайлира в Конго

Опасват с ограда крепостта Трапезица във Велико Търново

Продължава социализацията на крепостта Трапезица във Велико Търново, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти в старопрестолния град. На финален етап е реализацията на проекта на Министерството на културата, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Хейдар Алиев” от Азербайджан в размер на близо 3 милиона лева.

Реставрирани са част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.

Предстои поставянето на огради по целия хълм. Целта е да се гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дейността не бе сред включените в проекта, който се финансира от азербайджанската фондация. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена, като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.

С решение на Министерски съвет Община Велико Търново получи за управление и стопанисване крепостта Трапезица, която е изключителна държавна собственост. По компетентност тази дейност е възложена на Регионалния исторически музей след решение на Великотърновски общински съвет.

Експертният екип на кмета Даниел Панов в общинската администрация работи по нови проекти за реставрация и продължаваща социализация на крепостите Царевец, Трапезица и църквите в квартал „Асенов”. Процесът е част от цялостната концепция за развитие на културния туризъм, обогатяване на туристическия продукт и удължаване на туристическия сезон. За финансиране ще се кандидатства по съответната приоритетна ос, част от оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средства ще могат да получат обекти, които са паметници на културата с национално и световно значение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.