Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

Опасват с ограда крепостта Трапезица във Велико Търново

Продължава социализацията на крепостта Трапезица във Велико Търново, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти в старопрестолния град. На финален етап е реализацията на проекта на Министерството на културата, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Хейдар Алиев” от Азербайджан в размер на близо 3 милиона лева.

Реставрирани са част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.

Предстои поставянето на огради по целия хълм. Целта е да се гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дейността не бе сред включените в проекта, който се финансира от азербайджанската фондация. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена, като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.

С решение на Министерски съвет Община Велико Търново получи за управление и стопанисване крепостта Трапезица, която е изключителна държавна собственост. По компетентност тази дейност е възложена на Регионалния исторически музей след решение на Великотърновски общински съвет.

Експертният екип на кмета Даниел Панов в общинската администрация работи по нови проекти за реставрация и продължаваща социализация на крепостите Царевец, Трапезица и църквите в квартал „Асенов”. Процесът е част от цялостната концепция за развитие на културния туризъм, обогатяване на туристическия продукт и удължаване на туристическия сезон. За финансиране ще се кандидатства по съответната приоритетна ос, част от оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средства ще могат да получат обекти, които са паметници на културата с национално и световно значение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.