Мъртви делфини с изрязани парчета месо са намерени по Южното Черноморие

Открити са мъртви делфини по Южното Черноморие, от чиито тела са изрязани парчета месо, съобщи Радослава Бекова, ихтиолог към Института по Океанология – Варна, цитирана от агенция "Фокус".

Информацията, че телата са транжирани с цел консумация, е неофициална, но е факт, че са открити такива тела.

„През миналата година отново се наблюдаваше бум на мъртви делфини, но тогава имаше противоречиви мнения за обстоятелствата, довели до смъртта им. Не беше ясно, дали ученията, които се провеждаха в Черно море са причината или е естествена смърт или риболовът”, уточни експертът.

Бекова коментира, че към настоящия момент данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води сочат, че няма увеличение в смъртността на делфините, но поради голямата разлика между статистиката на агенцията и организация "Зелени Балкани", не може да се изведе точна информация.

„Хората не знаят към кого да се обърнат в случаите, в които открият мъртви тела на делфини и в повечето ситуации се обръщат към социалните мрежи, за да декларират информацията”, допълни тя.

Ихтиологът посочи, че мерките, които могат да се предприемат по този въпрос, са свързани с провеждане на качествено изследване на първо място. „Второ, трябва всички рибари и обществеността в по-широк аспект, да се запознаят по-отблизо със сериозността на проблема. Както е известно, и трите вида делфини (морска свиня или още назоваван муткур, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по Натура 2000 и по Конвенцията за биоразнообразие. И не на последно място, трябва да се провеждат различни медийни изяви и събития, които да дават прозрачност и да уведомяват своевременно обществото”, подчерта Радослава Бекова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини