На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Мъртви делфини с изрязани парчета месо са намерени по Южното Черноморие

Открити са мъртви делфини по Южното Черноморие, от чиито тела са изрязани парчета месо, съобщи Радослава Бекова, ихтиолог към Института по Океанология – Варна, цитирана от агенция “Фокус”.

Информацията, че телата са транжирани с цел консумация, е неофициална, но е факт, че са открити такива тела.

„През миналата година отново се наблюдаваше бум на мъртви делфини, но тогава имаше противоречиви мнения за обстоятелствата, довели до смъртта им. Не беше ясно, дали ученията, които се провеждаха в Черно море са причината или е естествена смърт или риболовът”, уточни експертът.

Бекова коментира, че към настоящия момент данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води сочат, че няма увеличение в смъртността на делфините, но поради голямата разлика между статистиката на агенцията и организация “Зелени Балкани”, не може да се изведе точна информация.

„Хората не знаят към кого да се обърнат в случаите, в които открият мъртви тела на делфини и в повечето ситуации се обръщат към социалните мрежи, за да декларират информацията”, допълни тя.

Ихтиологът посочи, че мерките, които могат да се предприемат по този въпрос, са свързани с провеждане на качествено изследване на първо място. „Второ, трябва всички рибари и обществеността в по-широк аспект, да се запознаят по-отблизо със сериозността на проблема. Както е известно, и трите вида делфини (морска свиня или още назоваван муткур, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по Натура 2000 и по Конвенцията за биоразнообразие. И не на последно място, трябва да се провеждат различни медийни изяви и събития, които да дават прозрачност и да уведомяват своевременно обществото”, подчерта Радослава Бекова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.