Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 26 април 2018

Лекари спряха влак, за да спасят жена, ухапана от змия

Турция е залята от десетки хиляди афганистански мигранти

Близо 20 задържани фенове преди началото на дербито Левски-ЦСКА

Искаме си островите от Румъния Депутатът от ВМРО Александър Сабанов твърди, че така страната ни ще увеличи и територията си

Изнасяме мебели за Китай Общият експорт за миналата година надхвърля 335 милиона евро

Валери Симеонов: Законът не се спазва, това е двуличие, пуши се навсякъде

Жена почина в болница, защото не успя да доплати сърдечна клапа

Десет инспектори обвинени за подкупи Един от задържаните е съпруг на спец­прокурорка, но не е имало теч на информация

Караянчева: В парламента се допускат лица, чието облекло отговаря на авторитета на институцията

Зам.-министър Стефан Балабанов: Законът за футболното хулиганство влиза в парламента до 2 месеца

Променят такса сградна инсталация

Трима арестувани за екшън на паркинга пред „Макдоналдс“ в Търново Оперативен дежурен изгонен от служба, защото не обърнал внимание на сигнал от тел.112

Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Николай Овчаров: Мисионис датира още от 2-3 век

Древният град Мисионис, който се смята, че е сложил началото на Търговище, датира още от 2-3 век.

Това стана ясно на пресконференция на проф. Николай Овчаров и археолога Ангел Конаклиев на работната площадка на тазгодишните проучвания. Те са в квартал на някогашния град в подножието на крепостта. Там се очакваше да бъдат намерени останки от голяма търговска кантора, но се оказа, че зидовете били на малък предхристиянски храм. За това говорели и находките на статуетка, която представлява бронзова игла с гълъб на върха и метална лампа. При разкопките били намерени още монети, керамика и други, които били от този период.

„Сградата е в крайната част на града, който е на площ от около 2000 дка. Храмът е с размери 6,50 на 4,50 и е бил издигнат върху хълм. В съседство има могилата. Потвърди се, че от тук започва Мисионис. По-късно, при зачестяването на варварските нашествия, градът се качва по високите места”, каза Конаклиев. До момента се смяташе, че градът датира от 5-6 век.

Конаклиев допълни, че на самата крепост също продължават разкопките. Там се проучва т.нар. болярски квартал, където преди време бяха открити останки от сграда, за която се смята, че е била кръчмата. Свидетелство за това били множеството парчета, включително и столчета от чаши.

Двамата археолози припомниха, че крепостта Мисионис е била важна част от отбранителната система и е пазела подстъпите към Търновград. Множество свидетелства пък показват, че тя е била прочут търговски център, описан от известни хронисти. В подножието й е минавал голям търговски път. Около нея е имало неукрепени селища, от които тепърва може да излязат новини. На разкопките, за да види напредъка, дойде и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Общината финансира за поредна година проучванията на крепостта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.