Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Николай Овчаров: Мисионис датира още от 2-3 век

Древният град Мисионис, който се смята, че е сложил началото на Търговище, датира още от 2-3 век.

Това стана ясно на пресконференция на проф. Николай Овчаров и археолога Ангел Конаклиев на работната площадка на тазгодишните проучвания. Те са в квартал на някогашния град в подножието на крепостта. Там се очакваше да бъдат намерени останки от голяма търговска кантора, но се оказа, че зидовете били на малък предхристиянски храм. За това говорели и находките на статуетка, която представлява бронзова игла с гълъб на върха и метална лампа. При разкопките били намерени още монети, керамика и други, които били от този период.

„Сградата е в крайната част на града, който е на площ от около 2000 дка. Храмът е с размери 6,50 на 4,50 и е бил издигнат върху хълм. В съседство има могилата. Потвърди се, че от тук започва Мисионис. По-късно, при зачестяването на варварските нашествия, градът се качва по високите места”, каза Конаклиев. До момента се смяташе, че градът датира от 5-6 век.

Конаклиев допълни, че на самата крепост също продължават разкопките. Там се проучва т.нар. болярски квартал, където преди време бяха открити останки от сграда, за която се смята, че е била кръчмата. Свидетелство за това били множеството парчета, включително и столчета от чаши.

Двамата археолози припомниха, че крепостта Мисионис е била важна част от отбранителната система и е пазела подстъпите към Търновград. Множество свидетелства пък показват, че тя е била прочут търговски център, описан от известни хронисти. В подножието й е минавал голям търговски път. Около нея е имало неукрепени селища, от които тепърва може да излязат новини. На разкопките, за да види напредъка, дойде и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Общината финансира за поредна година проучванията на крепостта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.