Да ти плащат за секс с девствени момичета, или за странните сексуални обичаи в Малави

В някои отдалечени региони в Малави, Югоизточна Африка, е традиция да се плаща за секс на специално избран мъж, наречен "Хиена", който да прави секс с момичетата при навлизане в пубертета.

Това не се счита от местните за изнасилване, а е възприето като ритуал за очистване.

За репортера от Би Би Си Ед Бътлър обаче този ритуал не само е противоположен на очистването, но е лесен начин за предаване на зарази и разпространяване на болести.

Бътлър разказва за срещата си с Ерик Анива, един от мъжете, на които се плаща, за да "очистят" момичета и жени в Малави.

"Кози и кокошки пасат в калта навън. Анива носи мръсна зелена риза и се предвижва накуцвайки. Поздравява ме ентусиазирано. Харесва му медийното внимание", разказва репортерът на Би Би Си.

 Анива е една от видните "хиени" в селото. "Хиена" е традиционната титла, която се дава на мъж, нает от общността да изпълнява ритуала по "очистването".

Когато някой съпруг умре, неговата вдовица трябва да преспи, според традицията, с Анива, преди да погребе мъжа си. Ако жена направи аборт, сексуалното "очистване" е задължително.

Най-шокиращото в цялата история е, че момичетата са принудени да правят секс три дни  с "хиена" след първата си менструация, за да преминат границата на детството и да станат жени. Ако момиче откаже, се вярва, че семейството ѝ ще бъде сполетяно или от ужасна беда или от болест.

Анива разказва, че повечето момичета, с които е спал, са ученички.

"Някои от тях са между 12 и 13 години, но аз предпочитам по-големите. Повечето момичета са удовлетворени от мен, като "хиена". Всъщност те се чувстват горди и разказват на другите хора, че съм истински мъж и знам как да удовлетворя жена", хвали се Анива.

Въпреки хвалбите му, някои от момичетата разказват, че са изпитали отвращение от това преживяване.

"Нямаше какво да направя. Трябваше да преспя с "хиена" в името на честта на семейството си", споделя Мария, една от потърпевшите на ритуала по "очистване".

"Ако бях отказала рискувах някой от семейството ми да стане жертва на болест или смърт. Това ме плашеше", разказва момичето.

Анива е около 40-годишен, има две жени, които съзнават, че това е негов дълг.

Той самият разказва, че до момента е "очистил" 104 жени и момичета. Има 5 деца, за които знае, но не е сигурен колко от другите жени са забременели от него.

Той е един от десетте "хиени" в общността. Плаща им се средно между 4 и 7 долара за всяко "очистване".

На 1 час път от селото на Анива се намира лагер, в който възрастни жени (на около 50 години) обучават младите момичета как да бъдат домакини и как да удовлетворяват мъжете си сексуално. "Сексуалното очистване" с "хиена" е последният етап на обучението, организирано и заплатено от родителите на момичетата.

Сексът с "хиена" никога не се прави с презерватив, но местните вярват в лоялността на "хиената" и са убедени, че не би пренесъл ХИВ/СПИН.

Според изследвания, на всеки десети човек от населението на Малави има един ХИВ позитивен.

На въпрос на репортера от Би Би Си, дали Анива е ХИВ - позитивен, той отговаря, че е, но го пази в тайна от родителите на момичетата, за да не бъде уволнен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл