Кюрдът, издирван за участие в ПКК, остава в ареста в Бургас

Бургаският съд остави в ареста кюрда Микаил Алмис, който е издирван в Турция заради участие във въоръжената терористична организация ПКК и за нападение на села през 1995 година. След инцидента, Микаил избягал във Франция и до 2007 год. е бил политически емигрант, след което приема френско гражданство и живее в град Бонди, в собствено жилище. През 2013 година съдебните власти в Турция, чрез Интерпол, са отправили искане за екстрадиция. Кюрдът бе арестуван на 17.06. на Бургаското летище, тъкмо когато пристигал да летува на нашето море.

"Задържан съм около месец в България. Екстрадицията ми е неоснователна. Ще съдействам и ще остана до края на процеса, докато стане ясна истината", каза пред магистратите Алмис и поиска по- лека мярка- "задържане под стража".

В Бургас са пристигнали брат му и сестра му и са наели квартира. Те присъстваха на процеса, но помолиха да не бъдат снимани.

Прокурорът по делото Йордан Дичев посочи, че кюрдът може даизвърши ново престъпление и затова Бургаският окръжен съд е взел целесъобразно мярката задържане под стража.

Междувременно в кулоарите на съда се говореше, че съдията, издал заповед за екстрадиция на кюрда Микаил Алмис, е сред арестуваните "метежници" в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право