Мечтата на магьосниците

„Лестър” шампион на Висшата лига! Чудо на чудесата! Португалия - крал на Европа! Изненада от класа. Цар Футбол е решил 2016 г. да е на сбъднати мечти. И най-големият пример за това идва от 2800 метра надморска височина.

В годината на аутсайдерите като метеор в орбита се изстреля клуб, който почти никой по света не знае - „Индепендиенте” (Дел Вале). Сигурно сте познали, че е от Южна Америка, но не и държавата. Този малък тим никога не е печелил трофей. Сега е на финал на Копа Либертадорес, южноамериканския еквивалент на Шампионската лига. Първият мач срещу парагвайския „Атлетико Насионал” завърши 1:1, в сряда ще се разбере кой е новият шампион.

Каквото и да се случи, приказката вече е написана. „Индепендиенте” е единственият еквадорски тим, преминал груповата фаза този сезон. А е и единственият в цялата история на Копа Либертадорес, който по пътя към финал е отстранил последователно аржентинските колоси „Ривър Плейт” (осминафинал) и „Бока Хуниорс” (полуфинал). Във всеки свой мач от турнира „Индепендиенте” бе в ролята на Давид срещу Голиат. Започнал с много късмет още в квалификациите срещу парагвайския „Гуарани”, отборът извървя заслужено всеки метър до финала. През февруари въпросният „Гуарани” изпусна дузпа в 95-ата минута, когато щеше да се случи най-нормалното нещо - еквадорците въобще да не започнат в основната схема.

Но чудото започна. В групата бяха отстранени чилийският гранд „Коло Коло”, бразилският „Атлетико Минейро” и перуанският „Мелгар”. Още на осминафинала съперник бе защитаващият титлата си „Ривър Плейт”.

На 16 април земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер уби 660 души и остави хиляди без дом. „Индепендиенте” обяви, че парите от всички билети до края на сезона ще бъдат дадени за пострадалите. Не си мислете, че са много. Стадионът на тима „Руминахи” е с капацитет от 8000 души и рядко се пълни. Все пак е предградие на столицата Кито. За мача с „Ривър Плейт” обаче 40 000 фенове неистово подкрепяха еквадорските герои на олимпийския стадион в Кито.

„Моите момчета са магьосници”, казва Пабло Репето, уругвайският треньор на „Индепендиенте”.

Стартът на историята е на 1 март 1958 г. в Санголки, предградие на Кито. Там живели Хосе Таран и приятелите му, запалени привърженици на аржентинския „Индепендиенте”, рекордьор по трофеи в Копа Либертадорес. В чест на клуба те създават свое отборче със същото име. Всичко е почти същото - цветовете, емблемата... Единствено не може да се копират постиженията. Чак през 2008-а „Индепендиенте” (Дел Вале) влезе във втора еквадорска лига. Тогава смени цветовете си - от червено-бели на синьо-черни. Идеята бе да се еманципира от своя пример при създаването. Първото участие в елитната дивизия дойде през 2010 г., а най-голямото постижение бе бронз през 2013-а. Последваха два провала още в квалификациите за Копа Либертадорес, за да се стигне до сегашния сезон.
Какъв полуфинал само гледахме! „Бока Хуниорс” се изправи срещу футболното джудже с мегазвездата Карлос Тевес. На година голмайсторът получава с един милион евро повече, отколкото целият тим на „Индепендиенте”. „Това ще е най-лесният полуфинал на „Бока” в Копа Америка”, предрече неуспешно Хуан Роман Рикелме, друга аржентинска легенда. Всички му вярваха след първия мач, когато еквадорците изненадващо победиха, но със скромното 2:1. Реваншът на „Бонбонера” пред очите на Диего Марадона трябваше да е формалност.

Само че в Аржентина не предвидиха, че Давид е побеждавал Голиат. Силата на „Индепендиенте” не е в имената. А в себераздаването, защитата и контраатаките. Там играят трима уругвайци и много еквадорски младоци. За „Бонбонера” се носят легенди, че само атмосферата печели мачове. Спечели и този, но... с 3:2.

Момчетата от върховете на Андите вече са интересни и за европейския пазар. Най-вече 22-годишният Хуниор Сонрноса, чиито пасове се точни, все едно са излезли от учебник по геометрия. Човек може да остане с отворени уста при финтовете на 19-годишния Брайън Кабесас. Пред него като танк действа голмайсторът Хосе Ангуло, който е на 21. Вече се говори, за интерес от „Евертън” и „Атлетико” (Мадрид) за магьосниците от Дел Вале.

„Нашите съперници мислят, че парите играят по-голяма роля от възможностите - гордее се президентът Мишел Делер, който е с германски корени. - Ние можем повече, отколкото те могат да плащат. Няма значение кой ще вкара гола, важно е да вдигнем Копа Либертадорес. Нашият девиз е: „Никога не се отказвай да мечтаеш!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят