59 съдебни сгради без охрана

Няма пари и хора, с които да се охраняват съдебните сгради. Това заяви пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Жеков, шефът на дирекцията по съдебна охрана, която се ръководи от правосъдното министерство.

Общо 280 сгради, в които се правораздава, трябва да бъдат пазени по закон в България. 59 от тях - следствия и районни прокуратури, били без всякакъв надзор. Само 33 били денонощно охранявани. 47 имали само по един пазач. За останалите имало грижа МВР, но формално.

Съдебните охранители сключили м.г. договор с частната фирма СОТ ЕЕОД. „Защо СОТ, а не МВР? Това е недопустимо!“, възмути се главният прокурор. Сотаджиите пристигали по сигнал на охранителната техника, но не можели да влизат в сградата в отсъствие на магистрат или полицай. "Ако има нападение над съдия в сградата или някой пали, а там няма ваш служител, какво става?!”, запита Цацаров. Жеков увери, че от 2013 г. не е имало нахлуване в съдебна сграда.

Проблем обаче имало и с техническите средства за охрана. Те били оскъдни и с тройна собственост - на СОТ, МП и ВСС. Имало едва по 2-3 скенера за съдебните палати в един апелативен район. ВСС гласува създаването на работна група от съвета и МП за осигуряване на охраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право