Променят разписанието на влакове заради недостиг на локомотиви

От 27 юли "БДЖ-Пътнически превози" ще въведе временни промени в разписанието на някои влакове, съобщиха от дружеството. Промяната се налага поради системен недостиг на изправни локомотиви през последните няколко дни.

В разгара на лятото националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия График за движение. Сериозни всекидневни аварии затрудняват навременното осигуряване на годен железопътен състав и създават неудобства за хиляди пътници по различни направления, посочват от БДЖ.

Пикът в авариите се дължи на напредналата експлоатационна възраст и интензивното натоварване на машините. Средната възраст на локомотивите в състава на пътническите влакове на националния превозвач е около 40 години, като всеки от тях обслужва по няколко влака в рамките на денонощието, пише в съобщението.

От 27 юли до 15 септември тази година ще бъдат направени промени в разписанията на някои пътнически влакове в участъците Бургас-Карнобат-Сливен, София-Копривщица-Карлово, Мездра-Бойчиновци-Монтана-Берковица, Пловдив-Карлово, Долна махала-Хисар, Стара Загора-Карлово, Горна Оряховица-Шумен, Мездра-Плевен, София-Перник, Своге-София и София-Банкя.

Оптималното използване на наличните локомотиви налага ангажирането на алтернативен транспорт в някои участъци с по-малък пътникопоток и по-малък брой влакове. Там железопътният превозвач е организирал за своя сметка превоз с автобуси.

Не се планират промени в движението на международните и бързите влакове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес