Отхвърлиха връщането на казармата

Комисията по отбрана отхвърли Законопроекта за резерва и въоръжените сили, който предвиждаше началната военна подготовка на гражданите да стане задължителна, предаде "Фокус".

„За“ законопроекта на Патриотичния фронт гласуваха 5 народни представители, „против“ – 0, а „въздържали се“ бяха 9 депутати, и така той бе отхвърлен. Законопроектът предлагаше да се даде възможност запасни да бъдат използвани при формиране на състава на въоръжените сили и в мирно време.

В него бе предвидено началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна. Законопроектът предвиждаше и интегриране на училищните програми за военно обучение и подобряване на военната подготовка на студентите.

Комисията по отбрана прие предложените от Министерски съвет промени в Закона за резерва и въоръжените сили на Република България. „За“ тях гласуваха 16 народни представители, „против“ – 0 „въздържали се“ - 0 , с което той бе приет. В приетия законопроект се цели усъвършенстване на нормативната уредба за гарантиране на дейността на резерва и системата за привличане, селектиране и подбор на кандидати за служба от доброволния резерв.

В рамките на дебата Красимир Каракачанов посочи, че Министерство на отбраната трябва да е загрижено младите хора да бъдат обучени военно, но според него то не е в час със ситуацията в страната. Владимир Тошев от ГЕРБ попита откъде ще се вземат парите, за да се подготви населението да да изпълнява конституционния си дълг защита на Отечеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини