Шофьор на лек автомобил е пострадал тежко след като е катастрофирал с два автобуса, превозващи деца край село Антон

Стоичков: В казармата исках да напусна България

Нина Добрев: Обичам те, мамо, до луната и обратно Звездата сподели множество фотографии, на които е заедно с майка си

„Росатом“ обяви, че ще участва в търга за строителството на АЕЦ „Белене“

САЩ вдигнаха митата за китайската стомана, внасяна през Виетнам

Кампания “Селфи с книгата, която чета” стартира в Търново Близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%

Мотофреза размаза мъж насред село

Германия бави предаването на наш наркопласьор

Задържаха двама телефонни измамници в Силистра

Николина Ангелкова: Българските услуги в СПА туризма са на много високо ниво, дестинациите са с потенциал да ги доразвият

Радев в Сочи: Поднових поканата си към президента Путин да посети България (ВИДЕО)

Форматът на Първа лига остава, полемиките за него – също

Условна присъда за търговец, крил 130 000 лв. данъци

Таско Ерменков получи Златен скункс

Патриотът Михов от ВМРО: Нека не лъжем децата, че геноцидът Баташко клане е другарско „сборичкване“ между братски народи!

Драгомир Стойнев: Държавните предприятия трябва да се управляват на пазарен принцип

„Държавните предприятия трябва да започнат да се управляват на пазарен принцип, изцяло прозрачно, да са адекватни в конкурентна среда и да носят по-голяма печалба на съответния принципал, който в случая се явява или общината, или държавата.”

Това каза Драгомир Стойнев, народен представител от БСП в ефира на радио „Фокус“, по повод законопроекта, който БСП внесе в деловодството на НС тази седмица.

“Законът за публичните предприятия е революционен, защото изцяло откъсва зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени и от партийното влияние и назначения в бордовете на тези дружества”, посочи Стойнев.

“Ако имаме държавно предприятие, което се управлява ефективно, на пазарен принцип, без намесата на държавата в ръководството на предприятието, а се избира мениджмънт, който съответно представя конкретен бизнес план и го управлява, по този начин финансовият ресурс, печалбата остава тук, в страната“, обясни той.

„Ние говорим за генериране на един национално отговорен капитал, който работи за печалба изцяло на пазарен принцип, но в същото време държи сметка за държавния интерес и разбира се, обществената стабилност“, подчерта депутатът.

Драгомир Стойнев изтъкна още, че засилвайки професионализма в управлението на тези предприятия, ще има и български компании, които да направят експанзия на балканските и на европейските пазари, ще генерират печалба, ще създават работни места и ще правят инвестиции.

Това, обаче, може да се случи единствено и само, ако политическите сили спрат да се месят в работата на държавните предприятия, подчерта Стойнев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.