Драгомир Стойнев: Държавните предприятия трябва да се управляват на пазарен принцип

„Държавните предприятия трябва да започнат да се управляват на пазарен принцип, изцяло прозрачно, да са адекватни в конкурентна среда и да носят по-голяма печалба на съответния принципал, който в случая се явява или общината, или държавата."

Това каза Драгомир Стойнев, народен представител от БСП в ефира на радио „Фокус“, по повод законопроекта, който БСП внесе в деловодството на НС тази седмица.

"Законът за публичните предприятия е революционен, защото изцяло откъсва зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени и от партийното влияние и назначения в бордовете на тези дружества", посочи Стойнев.

"Ако имаме държавно предприятие, което се управлява ефективно, на пазарен принцип, без намесата на държавата в ръководството на предприятието, а се избира мениджмънт, който съответно представя конкретен бизнес план и го управлява, по този начин финансовият ресурс, печалбата остава тук, в страната“, обясни той.

„Ние говорим за генериране на един национално отговорен капитал, който работи за печалба изцяло на пазарен принцип, но в същото време държи сметка за държавния интерес и разбира се, обществената стабилност“, подчерта депутатът.

Драгомир Стойнев изтъкна още, че засилвайки професионализма в управлението на тези предприятия, ще има и български компании, които да направят експанзия на балканските и на европейските пазари, ще генерират печалба, ще създават работни места и ще правят инвестиции.

Това, обаче, може да се случи единствено и само, ако политическите сили спрат да се месят в работата на държавните предприятия, подчерта Стойнев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика