Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Драгомир Стойнев: Държавните предприятия трябва да се управляват на пазарен принцип

„Държавните предприятия трябва да започнат да се управляват на пазарен принцип, изцяло прозрачно, да са адекватни в конкурентна среда и да носят по-голяма печалба на съответния принципал, който в случая се явява или общината, или държавата.”

Това каза Драгомир Стойнев, народен представител от БСП в ефира на радио „Фокус“, по повод законопроекта, който БСП внесе в деловодството на НС тази седмица.

“Законът за публичните предприятия е революционен, защото изцяло откъсва зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени и от партийното влияние и назначения в бордовете на тези дружества”, посочи Стойнев.

“Ако имаме държавно предприятие, което се управлява ефективно, на пазарен принцип, без намесата на държавата в ръководството на предприятието, а се избира мениджмънт, който съответно представя конкретен бизнес план и го управлява, по този начин финансовият ресурс, печалбата остава тук, в страната“, обясни той.

„Ние говорим за генериране на един национално отговорен капитал, който работи за печалба изцяло на пазарен принцип, но в същото време държи сметка за държавния интерес и разбира се, обществената стабилност“, подчерта депутатът.

Драгомир Стойнев изтъкна още, че засилвайки професионализма в управлението на тези предприятия, ще има и български компании, които да направят експанзия на балканските и на европейските пазари, ще генерират печалба, ще създават работни места и ще правят инвестиции.

Това, обаче, може да се случи единствено и само, ако политическите сили спрат да се месят в работата на държавните предприятия, подчерта Стойнев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.