Изгарят у нас боклук от Италия като гориво

Има подписан договор за внос на балирана смет от Италия за горене в циментовите заводи, съобщи БНТ. Те използват балиран боклук от Европа като гориво. Това обясниха министърът на околната среда Ивелина Василева и областният управител на Варна Стоян Пасев.

Договорът за внос през пристанище Варна е в срок на една година, като гориво за завода "Девня цимент" ще бъдат внесени 35 хиляди тона отпадъци. По информация от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков за територията на областта няма подписани договори.

В момента теренът за складиране на балирани отпадъци на територията край Варненския канал е празен. Първата пратка е пристигнала преди две седмици, съобщи Стоян Пасев. Боклукът е внос от Италия, балите са подготвени за изгаряне - съдържат дървени частици, отпадъчен продукт от нефт, найлонови торбички, годни за горене, обясни той.

Всички циментови заводи у нас ползват подобно алтернативно гориво, доставят си го от Европа и от завода за преработка в Езерово, край Варна. Според областната управа няма място за безпокойство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини